Στον αέρα παραμένει η συμφωνία με την αζέρικη SOCAR για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούν το deal με πολύμηνη καθυστέρηση ή και οριστική ακύρωση, δεδομένων των δυσκολιών που παρουσιάζονται.

Στον αέρα παραμένει η συμφωνία με την αζέρικη SOCAR για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούν το deal με πολύμηνη καθυστέρηση ή και οριστική ακύρωση, δεδομένων των δυσκολιών που παρουσιάζονται.

Από τις Βρυξέλες επιρρίπτονται ευθύνες και στις δύο πλευρές, διότι θεωρείται ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια συμφωνία-πλαίσιο της SOCAR και με την Ε.Ε., ώστε να αποσαφηνιστούν και να αποκρυσταλλωθούν ορισμένοι κανόνες που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία του δικτύου φυσικού αερίου ενός κράτους-μέλους και την πρόσβαση σε αυτό από μια εταιρεία τρίτης χώρας. Στη δε περίπτωση της SOCAR δεν μιλάμε μόνο για πρόσβαση, αλλά και για έλεγχο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Energia. gr, η Κομισιόν θεωρεί καταρχάς υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν φρόντισε να συμβουλευτεί εγκαίρως και με λεπτομέρεια τις Βρυξέλες προτού ανακοινώσει την συμφωνία, αλλά θεωρεί υπεύθυνη και την SOCAR, το νομικό τμήμα της οποίας όφειλε να ενημερώσει την διοίκηση για τα εμπόδια που θα εμφανίζονταν, με βάση τη γνωστή νομοθεσία του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Τα παραπάνω ισχύουν ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια αγορά φυσικού αερίου όχι πλήρως απελευθερωμένη, όπως η ελληνική.

Όσον αφορά τη διεθνή συμφωνία-πλαίσιο στην οποία αναφέρεται η Κομισιόν, δεν προχώρησε στο παρελθόν διότι η SOCAR δεν πωλούσε αέριο απευθείας στην ευρωπαϊκή αγορά, δηλαδή στην Ελλάδα, που είναι και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εισάγει αζέρικο αέριο από το 2007, αλλά το έκανε εμμέσως, χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως ενδιάμεσο. Ως γνωστόν, η Ελλάδα προμηθέυεται 0,75 δις. κ.μ. ετησίως αζέρικου αερίου, βάσει συμφωνητικού προμήθειας μεταξύ ΔΕΠΑ- Botas, το οποίο δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα από πλευράς κοινοτικής νομοθεσίας, καθότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει παρόμοιες συμβάσεις με χώρες εκτός της Ε.Ε. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε λόγος για την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας και με τους Αζέρους.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Energia. gr, είναι ότι η SOCAR εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να απεμπλακεί από την συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ και να στραφεί προς άλλες ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας, δίχως να αποκλείεται η περίπτωση της ΔΕΗ, των διϋλιστηρίων ή άλλων μεγάλων ενεργειακών ομίλων.

Για την SOCAR, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως η πύλη προς την Ε.Ε. και ο πρώτος κρίκος της ενεργειακής αλυσίδας που οδηγεί στην Ευρώπη και ως εκ τούτου έχει λογική το να επενδύσει στη χώρα μας. Επιπλέον, η προοπτική αυτή έχει νόημα και από στρατηγικής άποψης για την αζέρικη επιχείρηση, καθώς έτσι θα επεκτείνει τις διεθνείς της δραστηριότητες, οι οποίες σήμερα συγκεντρώνονται σε υπερβολικό βαθμό στην γειτονική Τουρκία, όπου και πραγματοποιεί επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων (βλέπε διϋλιστήριο στη Σμύρνη, αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ).