Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Επενδυτικό Ενδιαφέρον σε Επτά Κλάδους

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Επενδυτικό Ενδιαφέρον σε Επτά Κλάδους
στον Δημήτρη Διαμαντίδη
Δευ, 28 Απριλίου 2014 - 08:38
Στη συνέντευξή του ο κ. Hoffmann, deputy director του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σημειώνει πως οι κλάδοι του τουρισμού, των αγροδιατροφικών προϊόντων και της πληροφορικής παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Στη συνέντευξή του ο κ. Hoffmann, deputy director του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σημειώνει πως οι κλάδοι του τουρισμού, των αγροδιατροφικών προϊόντων και της πληροφορικής παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Υπάρχει προοπτική αύξησης των γερμανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα; Διαβλέπετε κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών το τελευταίο χρονικό διάστημα και αν ναι, ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας, που έλκουν περισσότερο τις γερμανικές επιχειρήσεις;

Μετά το κενό που έχει δημιουργήσει η κρίση στις επενδύσεις και καθώς έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των άμεσων επενδύσεων, τώρα πλέον με τις νέες βελτιώσεις που έχουν επέλθει στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προοπτικές επενδύσεων πρόκειται να βελτιωθούν. Το αν οι γερμανικές οικονομικές δεσμεύσεις θα έχουν τη μορφή των άμεσων επενδύσεων είναι υπό ερώτημα.

Οι συνεργασίες με τη μορφή εκτέλεσης παραγγελιών, υπεργολαβιών ή κοινοπραξιών μπορεί να αποτελούν μία αρχική κίνηση μικρότερου ρίσκου για έναν ξένο επενδυτή που μπορεί να κλιμακωθεί μέσα από σταθερά βήματα και να εξελιχθεί σε μία πιο συγκεκριμένη επένδυση. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασιών, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο προσφέρει με άλλους ελληνικούς και γερμανικούς φορείς μία διαδικτυακή επιχειρηματική πλαφτόρμα, την www.pro-greece.com

Βεβαίως, το Επιμελητήριο ενημερώνει τη γερμανική οικονομία για τις θετικές εξελίξεις, τις δυνατότητες επενδύσεων και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βορείου Ελλάδος. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Βόρεια Ελλάδα, καθώς διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με μεγάλα ποσοστά γερμανόφωνων και αποτελεί ένα κόμβο άμεσων μεταφορών προς τη Γερμανία, μπορεί να είναι μία ελκυστική τοποθεσία για γερμανικές εταιρείες. Βασιζόμενοι στις ζητήσεις γερμανικών ερευνών-αναζητήσεων, μπορούμε να πούμε ότι οι τομείς του τουρισμού, αγροδιατροφικών προϊόντων και πληροφορικής παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικές επενδύσεις. Επίσης παρουσιάζεται ενδιαφέρον και για τους τομείς της βιοτεχνολογίας, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκτιμάτε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρθεί κάποια από τα αντικίνητρα, που καθιστούσαν στο παρελθόν, δύσκολη την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα; Μπορεί σήμερα ένας Γερμανός επιχειρηματίας να βρει πιο εύκολα πώς μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα; Μήπως το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον και η πολιτική ρευστότητα εξακολουθούν να είναι ζητήματα, που ανησυχούν τους επενδυτές;

Υπάρχει σίγουρα πρόοδος. Αυτή είναι καλή αρχή στον δρόμο της αλλαγής. Η αρχή των επενδύσεων βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες, την αποδοτικότητα της επένδυσης και το ρίσκο της επένδυσης. Μέρος αυτού του ρίσκου, συνδέεται με το ρίσκο της χώρας που είναι εξαρτημένο από το θεσμικό πλαίσιό της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συντάξει μια ενδιαφέρουσα στατιστική «Ease of Doing Business Index».

Αυτή δείχνει ότι μέσα στο 2014 πρόκειται να υπάρχει σημαντική βελτίωση στην Ελλάδα όσον αφορά την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης μιας επιχείρησης (από την 111η μετακινείται στην 36η θέση παγκοσμίως), καθώς και την προστασία των επενδυτών (από την 113η μετακινείται στην 80ή θέση παγκοσμίως). Η 80ή θέση, βέβαια, είναι ακόμα μακριά από ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον για τους επενδυτές, αλλά δείχνει ότι υπάρχει προοπτική για εξέλιξη.

Το επιμελητήριό μας υποστηρίζει και συμβουλεύει υποψήφιους επενδυτές σε όλη την εξέλιξη μίας επένδυσης, από την επιλογή της τοποθεσίας για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων μέχρι και την υλοποίηση του επενδυτικού έργου.

Στο παρελθόν, έχουμε παρατηρήσει ότι ένας επενδυτής πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος και με δυνατότητα αναμονής μέχρι να έρθει στο στάδιο της ολοκλήρωσης της επένδυσης. Η υπερβάλλουσα γραφειοκρατία και η ελλιπής εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες δυσκόλευε και ακόμα δυσκολεύει τον Γερμανό επενδυτή. Επίσης οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, το μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον και η πολιτική ρευστότητα δεν ενθαρρύνουν καθόλου το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αυτά τα θεσμικά εμπόδια επηρεάζουν επίσης και τον παράγοντα της αποδοτικότητας της επένδυσης. Σε πολλούς τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, υπάρχει μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά, απλώς λόγω της κρίσης. Μια επένδυση χωρίς μια τοπική αγορά δεν αποτελεί επιλογή για πολλές εταιρείες.

Ποιοι τομείς παρουσιάζουν μελλοντικά ενδιαφέρον, όπως τους αξιολογεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη Βόρεια Ελλάδα;

Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένας τομέας που παρουσιάζει ενδιαφέρον και προοπτικές εξέλιξης για τις γερμανικές εταιρείες. Γερμανικές εταιρείες του τομέα της αιολικής ενέργειας βρίσκονται στην αγορά, όμως προσπαθούν να προσπεράσουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και των οικονομικών ζητημάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, παράλληλα με μία ηγέτιδα έκθεση του κλάδου αιολικής ενέργειας που γίνεται στο Αμβούργο, το επιμελητήριό μας διοργανώνει μία αποστολή από φορείς λήψεως αποφάσεων και επιχειρήσεις στη Γερμανία, όπου θα συζητηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασιών για τον ελληνικό κλάδο της αιολικής ενέργειας.

Επίσης, στον κλάδο της βιοενέργειας υπάρχουν αυτή τη στιγμή ελληνογερμανικές κοινοπραξίες στη Βόρειο Ελλάδα, στις οποίες συνδυάστηκε η γερμανική τεχνογνωσία με την τοπική γνώση της αγοράς των ελληνικών επιχειρήσεων. Αναλόγως, η γερμανική τεχνογνωσία θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ελλάδα και στον τομέα της γεωθερμίας - είτε πρόκειται για θέρμανση και ψύξη, καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, για τις όποιες υπάρχει δυναμικό στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Το επιμελητήριό μας διοργανώνει στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας εδώ και χρόνια, αποστολές γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Προσκαλούμε δηλαδή, γερμανικές επιχειρήσεις να επισκεφτούν στον χώρο τους προεπιλεγμένες υποψήφιες ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας μία αμεσότητα στην επαφή και τη δυνατότητα συνεργασίας. Αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Από την γερμανική πλευρά έχουμε ενημερωθεί, ότι έστω και με τις πολύ χαμηλές εγγυημένες τιμές (feed-in tariffs) στην Ελλάδα, λόγω των κλιματικών συνθηκών, η αγορά των φωτοβολταϊκών θεωρείται ως μία ελκυστική αγορά. Ως εκ τούτου, επικροτείται μία επέκταση των στόχων του 2020 για τον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Επίσης, άλλος ένα πολύ σημαντικός τομέας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια είναι ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών σε διάφορους επιμέρους τομείς, όπως η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, της βιομηχανίας και των υποδομών.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διεξάγει ενημερωτικές συναντήσεις και επαγγελματικές αποστολές. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα του τουρισμού. Επιπλέον, το επιμελητήριό μας εδώ και 8 χρόνια παρέχει εκπαίδευση στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης μέσω του προγράμματος EUREM, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σεμινάριο κατάρτισης για διαχειριστές ενέργειας. Το σεμινάριο παραδίδεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μία φορά τον χρόνο με διάρκεια προγράμματος έξι μηνών.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/04/2014)