Τις προτάσεις του ισραηλινού οργανισμού YOZMA, για την ενίσχυση της καινοτομίας εξέτασε αυτή την εβδομάδα το Συμβούλιο Καινοτομίας, που συνεδρίασε τη Μ. Τετάρτη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Τις προτάσεις του ισραηλινού οργανισμού YOZMA, για την ενίσχυση της καινοτομίας εξέτασε αυτή την εβδομάδα το Συμβούλιο Καινοτομίας, που συνεδρίασε τη Μ. Τετάρτη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, στη νέα προγραμματική περίοδο που αφορά το 2014-18 πρόκειται να διπλασιαστούν οι δαπάνες για την καινοτομία από το 4% στο 8% του προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος να «πιάσουν τόπο» τα χρήματα αυτά.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά ότι «προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί θεωρούμε την καινοτομία βασικό πυλώνα της νέας ελληνικής οικονομίας, της οικονομίας που θα αναγεννηθεί μέσα από τα προβλήματα της κρίσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο YOZMA είχε υπογράψει τον περσινό Οκτώβριο συμφωνία για την ανάλυση της στρατηγικής καινοτομίας και στα πορίσματά του προβλέπεται η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, η δημιουργία 32.000 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η ανάσχεση της μετανάστευσης και ο επαναπατρισμός επιστημόνων στη χώρα μας.

Παράλληλα, η μελέτη του YOZMA προτείνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας με ποσό συνολικού ύψους 1,17 δισ. ευρώ την προσεχή 7ετία.

Η μελέτη περιλαμβάνει πέντε άξονες πολιτικής:

Α. Η δραστηριοποίηση του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) ως «fund of funds» στον τομέα του επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) προτείνεται να γίνει με τρεις τρόπους:

Β. Σύσταση θέσης συντονιστή τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που θα στελεχωθεί από άτομο με εμπειρία τόσο από το χώρο της επιστήμης όσο και από τις επιχειρήσεις και θα διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας.

Γ. Μεταφορά τεχνολογίας

Σύσταση γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας σε κάθε Πανεπιστήμιο που κάνει επιστημονική έρευνα.

Δ. «Θερμοκοιτίδες» τεχνολογίας

Ανάπτυξη του θεσμού των «θερμοκοιτίδων» επιχειρήσεων στους τομείς: Πληροφορικής-Επικοινωνιών, Φαρμάκων-Βιοτεχνολογίας, Ενέργειας, Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας.

E. Επιχειρηματικοί άγγελοι

Φοροαπαλλαγές για business angels, δηλαδή ιδιώτες που παρέχουν κεφάλαια ή/και συμβουλευτικές υπηρεσίες.