Βασικός ο Ρόλος της Συμπαραγωγής στην Επίτευξη των Στόχων της ΕΕ για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα

Βασικός ο Ρόλος της Συμπαραγωγής στην Επίτευξη των Στόχων της ΕΕ για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 25 Απριλίου 2013 - 07:56
Η βιομηχανική συμπαραγωγή αποτελεί τον κύριο βραχίονα της εφαρμογής της Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 20% της ενεργειακής εξοικονόμησης ως το 2020. Τα κράτη-μέλη, μετά την ψήφιση της Οδηγίας από το Ευρωκοινοβούλιο πέρυσι, υποχρεούνται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής της ως τα τέλη του 2014

Η βιομηχανική συμπαραγωγή αποτελεί τον κύριο βραχίονα της εφαρμογής της Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 20% της ενεργειακής εξοικονόμησης ως το 2020. Τα κράτη-μέλη, μετά την ψήφιση της Οδηγίας από το Ευρωκοινοβούλιο πέρυσι, υποχρεούνται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής της ως τα τέλη του 2014. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Οδηγία, οφείλουν να παρουσιάσουν ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ενεργειακή αποδοτικότητα κάθε τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2014 και στη συνέχεια το 2017 και το 2020. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, καθώς στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, από τον Ιανουάριο του 2014, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένα να πραγματοποιήσουν την πρώτη έκθεση επί της ορθής εφαρμογής της Οδηγίας, με βάση την οποία θα καθοριστεί benchmark τεχνολογιών βιομηχανικής και άλλης εξοικονόμησης, με στόχο να μην επιτρέπονται τεχνολογίες κάτω από το όριο που θα τεθεί. Η Κομισιόν θα αναλάβει να αξιολογήσει την επιτευχθείσα πρόοδο ως τον Ιούνιο του 2014.

Οι τεχνολογίες συμπαραγωγής κυριάρχησαν στην ετήσια σύνοδο της πανευρωπαϊκής ένωσης συμπαραγωγών, της Cogen Europe, που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Απριλίου στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της Κομισιόν και τη συμμετοχή σύσσωμης της ομάδας της Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Επιτροπής, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Από την Ελλάδα είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν, η αρμόδια για τα ενεργειακά θέματα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας Αγγελική Μπούρα, ο πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ Κώστας Θεοφύλακτος και η Αλουμίνιον Α.Ε. Ανάμεσα στις εταιρίες που συμμετείχαν ήταν οι, RWE, Siemens, General Electric, Caterpillar, Ozaka Gas, EON, Wartzila, κλπ, καθώς και εκπρόσωποι κρατιδίων και περιφερειών, όπως, του Βερολίνου, της Φραγκφούρτης, των Βρυξελλών, του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, του Δουβλίνου και της Βουδαπέστης, οι οποίοι παρουσίασαν μεγάλες μονάδες συμπαραγωγής εν λειτουργία.

Σε επίπεδο πολιτικής κατέστη σαφές ότι γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να επιτευχτεί ο στόχος του 20% για την εξοικονόμηση ενέργειας και προς αυτή την κατεύθυνση η συμπαραγωγή θεωρείται βασικός άξονας. Κι αυτό γιατί η θερμότητα συνιστά τον κύριο λόγο της καθαρής ζήτησης ενέργειας, ήτοι, περίπου το 47% της ακαθάριστης ζήτησης το 2010. Η Κομισιόν επιδιώκει να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση σε αυτόν τον τομέα και έχει διαθέσει για την 7ετία 2007-2013 4,6 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει τη διάθεση άλλων 17 δισ. ευρώ. Στη σύνοδο της Cogen Europe η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπέδειξε την εφαρμογή συμπαραγωγής, όπου υπάρχει ανάγκη θερμότητας και ατμού. Ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η εφαρμογή στη βιομηχανία και τη θέρμανση πόλεων.

Σήμερα στην Ευρώπη έχουν εγκατασταθεί περί τα 100 GW μονάδων συμπαραγωγής, που παράγουν το 11% της κατανάλωσης ενέργειας. Μεγάλη ώθηση αναμένεται στις ΗΠΑ, όπου ήδη παράγεται το 7% της ζήτησης από συμπαραγωγή και η προσπάθεια είναι να ενταχθούν επιπλέον 20 GW στα επόμενα δύο χρόνια. Η Ιαπωνία, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, επιδιώκει να φτάσει τα 22 GW. Στην Ελλάδα, μονάδα βιομηχανικής συμπαραγωγής, ισχύος 334 MW, έχει μόνον η Αλουμίνιον, η οποία μόλις φέτος, μετά από καθυστέρηση πέντε ετών, απέκτησε άδεια εμπορικής λειτουργίας, ώστε να αποζημιώνεται όταν εισφέρει ηλεκτρική ενέργεια στο Σύστημα. Αυτή η καθυστέρηση στοίχισε την εταιρία πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Λόγω της παγκόσμιας έμφασης στη συμπαραγωγή, ως βασικό άμεσο εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας, κατασκευάστριες εταιρίες κάνουν αγώνα δρόμου για να βελτιώσουν περισσότερο την απόδοση των συστημάτων που παράγουν και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό τεχνολογικών εφαρμογών, με στόχο την εξαγωγή τεχνολογίας σε Τρίτες χώρες.