Παρά τις προγραμματιζόμενες νέες μονάδες παραγωγής, τα στελέχη των επιχειρήσεων στον κλάδο της ενέργειας αναμένουν να αυξηθεί ο κίνδυνος «μπλακ άουτ» στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2030, καθώς ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό προκλήσεων που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικούς όρους για τους καταναλωτές, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξασφάλιση παροχής ενέργειας

Παρά τις προγραμματιζόμενες νέες μονάδες παραγωγής, τα στελέχη των επιχειρήσεων στον κλάδο της ενέργειας αναμένουν να αυξηθεί ο κίνδυνος «μπλακ άουτ» στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2030, καθώς ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό προκλήσεων που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικούς όρους για τους καταναλωτές, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξασφάλιση παροχής ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία πως ο αριθμός των καταναλωτών με αδυναμία πρόσβασης σε πηγές ενέργειας λόγω οικονομικής δυσχέρειας θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Τα ευρήματα της 12ης έκθεσης της PwC για τις προοπτικές στον παγκόσμιο κλάδο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (Global Power & Utilities report - «The shape of power to come») προέκυψαν από τις απόψεις στελεχών 72 εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν σε 43 χώρες. Αναλύοντας τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος καθώς και τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, η έκθεση υπογραμμίζει τις σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον για τον κλάδο.

Με τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας να αναμένεται να αυξηθεί από 17.200 TWh το 2009 σε 31.700 TWh το 2035, οι μονάδες με βάση το φυσικό αέριο είναι πρώτες στη λίστα των επενδυτικών προτεραιοτήτων σε διπλάσιο ποσοστό από αυτό των επενδύσεων για μονάδες με βάση την πυρηνική ενέργεια ή τις λιγνιτικές μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά η υπάρχουσα ενεργειακή ισορροπία, με το μερίδιο του φυσικού αερίου να αναμένεται να αυξηθεί από 29%, που είναι σήμερα, σε 33% το 2030. Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπουν μεταβολή της σύνθεσης του ενεργειακού μείγματος από 66% ορυκτά καύσιμα και 34% μη ορυκτά καύσιμα που ισχύει σήμερα σε 57% και 43%, αντίστοιχα, το 2030, γεγονός το οποίο καθιστά πολύ μακρινό τον στόχο που έχει τεθεί για τον περιορισμό της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη.