Petra Petroleum: Ευκαιρία και Πρόκληση η Μεσόγειος για Έρευνες Υδρογονανθράκων

Petra Petroleum: Ευκαιρία και Πρόκληση η Μεσόγειος για Έρευνες Υδρογονανθράκων
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δευ, 1 Οκτωβρίου 2012 - 08:01
Σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσιάζει η περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, θεωρεί η καναδική εταιρία Petra Petroleum, που διεκδικεί από κοινού με την Energean Oil & Gas την άδεια για την περιοχή των Ιωαννίνων. Παράλληλα, η εταιρία έχει καταθέσει προσφορές για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο, καθώς και για θαλάσσια οικόπεδα στην Ισπανία

Σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσιάζει η περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, θεωρεί η καναδική εταιρία Petra Petroleum, που διεκδικεί από κοινού με την Energean Oil & Gas την άδεια για την περιοχή των Ιωαννίνων. Παράλληλα, η εταιρία έχει καταθέσει προσφορές για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο, καθώς και για θαλάσσια οικόπεδα στην Ισπανία.

Η Petra Petroleum, η οποία ελέγχεται, από το 2011, από το fund Tyrus Capital LLP, κυπριακών και λιβανέζικων συμφερόντων, που διαχειρίζεται περίπου 2,7 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζει άμεση προτεραιότητα της στρατηγικής της τις έρευνες στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, με το σκεπτικό ότι αποτελεί ανεξερεύνητη και αναδυόμενη περιοχή στο συγκεκριμένο τομέα.

«Για μας είναι ένα σημαντικό και ενδιαφέρον ξεκίνημα η συνεργασία με την Energean Oil & Gas», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Petra Petroleum Robert Lambert σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου, παρουσία του Μαθιού Ρήγα, διευθύνοντος συμβούλου της Energean. Στην κοινοπραξία που έχουν συμπήξει οι δύο εταιρίες για τα Ιωάννινα το 20% κατέχει η Petra και το 80% η Energean Oil & Gas.

Σχολιάζοντας ο κ. Ρήγας το σκεπτικό διεκδίκησης των Ιωαννίνων, μια περιοχή που είχε εξερευνηθεί και στο παρελθόν αλλά είχε εγκαταλειφθεί, καθώς παρουσιάζει δύσκολη γεωμορφία, υποστήριξε ότι «για μας καταρχήν ήταν εθνικό καθήκον να «χτυπήσουμε» και τις τρεις περιοχές του open door. Το κάναμε για να ανοίξουμε την αγορά και για να αποδείξουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως, δεν είμαστε ήρωες. Πράγματι, τα Ιωάννινα είναι μια δύσκολη περιοχή που παρουσιάζει προκλήσεις. Άλλωστε, έχουμε ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό στον Πρίνο, το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε και σε αυτήν την προσπάθεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Petra Chris Brown πρόσθεσε ότι «είναι μεν μια δύσκολη εξόρυξη τα Ιωάννινα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε». Να σημειωθεί ότι ο κ. Brown ήταν στέλεχος της Enterprise Oil, της εταιρίας που είχε αναλάβει τις έρευνες στα Ιωάννινα το 1986.

Σε κάθε περίπτωση αρωγός στην προσπάθεια της κοινοπραξίας θα είναι τα παλαιά σεισμικά για την περιοχή, τα οποία, ωστόσο, θα επανερμηνευθούν για να ελεγχθεί η αξιοπιστία τους, με στόχο να περιορισθεί το ρίσκο.

Τα Ιωάννινα διεκδικεί και η κοινοπραξία της ΕΛ.ΠΕ. από κοινού με την Edison και τη Melrose Resources. Με δεδομένο ότι η ΕΛ.ΠΕ. διαθέτει πολύ καλή γνώση της περιοχής (η θυγατρική της ΔΕΠ-ΕΚΥ συμμετείχε επίσης μαζί με την Enterprise στις πρώτες έρευνες στα Ιωάννινα) ερωτήθηκε ο κ. Ρήγας για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κοινοπραξιών, για να «χτυπήσουν» από κοινού την περιοχή αυτή. «Η περίπτωση να συνεργασθούμε με την ΕΛ.ΠΕ. δεν προσκρούει σε μας. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει κοινή αντίληψη. Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια πιθανότητα», είπε ο ίδιος.

Κληθείς, εξάλλου, ο κ. Ρήγας να σχολιάσει τις απόψεις της κυβέρνησης για την ποσότητα των απολήψιμων αποθεμάτων στις τρεις περιοχές του open door διατύπωσε την άποψη ότι «δεν είναι σωστό η κυβέρνηση να κάνει εκτιμήσεις για τη δυναμικότητα των περιοχών που δίδονται για έρευνες. Δουλειά της είναι να προωθεί μόνον τις σχετικές διαδικασίες και να δίνει τα σχετικά δεδομένα στους ενδιαφερόμενους».

Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν και η συμμετοχή μικρών εταιριών στην όλη διαδικασία. «Η συμμετοχή μικρών εταιριών σε περιοχές μικρές είναι μια διεθνής πρακτική», υποστήριξε ο κ. Ρήγας. «Αν βρεθούν κοιτάσματα θα ακολουθήσουν και μεγάλες εταιρίες του είδους, όπως έγινε άλλωστε και στην Κύπρο».

Ο κ. Lambert έκανε γνωστό, εξάλλου, ότι η Petra θα ενδιαφερθεί για την αγορά των σεισμικών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. «Οι μικρές εταιρίες αναζητούν πρόσθετες ευκαιρίες κι αυτό αποτελεί το κίνητρο τους για να εισέλθουν σε μια αγορά. Θέλουμε να «χτίσουμε» δουλειές στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή που παρέλαβε τις προσφορές των ενδιαφερόμενων εταιριών στις 14 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο αξιολόγησης σε ένα εξάμηνο. Η Energean έχει υποβάλει έγγραφο στο ΥΠΕΚΑ, με το οποίο ζητεί να μάθει ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν, μετά το άνοιγμα των προσφορών, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων εταιριών. Σε αυτή τη φάση αναμένει την απάντηση του υπουργείου.

 

Ο Πρίνος

 

Η Energean Oil & Gas έχει εξασφαλίσει μόλις πρόσφατα, μετά από αρκετή καθυστέρηση, τα σεισμικά της περιοχής εκμετάλλευσης του Πρίνου. Τον Αύγουστο παρελήφθησαν τα δεδομένα δύο και τριών διαστάσεων από τις καμπάνιες του 1993 και 1997 αντίστοιχα. Τώρα σε εκκρεμότητα παραμένει η παραλαβή μόνον του συμπληρωματικού υλικού, όπως χάρτες, κλπ.

Τα δεδομένα αυτά θα υποβληθούν σε επανεπεξεργασία από την εταιρία Furgo, η οποία θα εξετάσει την ποιότητα τους, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες περίπου. Η Energean προτίθεται μάλιστα να παραδώσει στο ΥΠΕΚΑ αντίγραφο των νέων δεδομένων, για την ενημέρωση του Εθνικού Αρχείου Σεισμικών και Άλλων Δεδομένων. Η επανερμηνεία και η βελτίωση της ποιότητας των σεισμικών δεδομένων του Πρίνου εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη βέλτιστη κατανόηση της Λεκάνης του Πρίνου, στον ακριβή προσδιορισμό των γεωτρηγικών στόχων, καθώς και στον εντοπισμό νέων στόχων εντός της Λεκάνης.

Να σημειωθεί ότι η Furgo είναι διεθνής εταιρία εξειδικευμένη στον τομέα της συλλογής και ερμηνείας σεισμικών δεδομένων, με δραστηριότητα σε 50 χώρες, 14.000 υπαλλήλους και κεφαλαιοποίηση της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Energean εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου και η ανανέωση της άδειας της για τον Πρίνο, που θα της επιτρέψει να προχωρήσει απρόσκοπτα στο επενδυτικό της πρόγραμμα και να φέρει από το εξωτερικό γεωτρύπανο για τρεις νέες γεωτρήσεις .