Το Κέντρο για τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Έρευνες (CGES) δημοσίευσε τις νέες του προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες αναφορικά με την παραγωγή, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να αντισταθμιστούν στο β΄ εξάμηνο του έτους από θετικούς παράγοντες, βελτιώνοντας την κατάσταση στην αγορά.

Το Κέντρο για τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Έρευνες ( CGES) δημοσίευσε τις νέες του προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες αναφορικά με την παραγωγή, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να αντισταθμιστούν στο β΄ εξάμηνο του έτους από θετικούς παράγοντες, βελτιώνοντας την κατάσταση στην αγορά.

Σήμερα, οι αγορές αργού πετρελαίου και προϊόντων βρίσκονται ακόμα υπό πίεση, με τους αγοραστές να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα premium στην φυσική αγορά. Την ίδια στιγμή, το Ιράν βλέπει τις εξαγωγές του να μειώνονται ραγδαία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλες. Το CGES εκτιμά ότι η παραγωγή της Τεχεράνης υποχώρησε τον Ιούλιο στα 2,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 1 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με πέρυσι.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί προσπαθούν να ενισχύσουν τις δικές τους εξαγωγές για να αντισταθμίσουν την απώλεια του ιρανικού αργού, με προορισμό κυρίως τις αγορές της Ασίας. Ιδιαίτερο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν, όπως γνωρίζουμε, τα ευρωπαϊκά διϋλιστήρια, τα οποία αγωνίζονται να βρουν άλλες πηγές εισαγωγής αργού, έναντι υψηλότερων τιμών από αυτές που προσέφερε η Τεχεράνη. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και τα ελληνικά διϋλιστήρια, τα οποία ήδη από τον χειμώνα είχαν κάνει την σχετική προσπάθεια και κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές οδούς ανεφοδιασμού.

Επίσης, το CGES υπογραμμίζει ότι αν και η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας είναι ιδιαίτερα υψηλή, σε επίπεδα άνω των 10 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, εντούτοις η παραγωγή ολόκληρου του OPEC ήταν μειωμένη κατά 560.000 βαρέλια τον Ιούλιο.

Στις χώρες-παραγωγούς πλην του OPEC, η κατάσταση είναι αντίστοιχη, παρά την αύξηση των ποσοτήτων στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι απώλειες παραγωγής στο Νότιο Σουδάν, στη Συρία, την Υεμένη, την Κίνα και τη Βραζιλία, καθώς και η διακοπή της λειτουργίας αγωγών στην Κολομβία επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια αγορά.

Τέλος, και η Βόρεια Θάλασσα είδε την παραγωγή της να περιορίζεται, λόγω των εργασιών συντήρησης και της απεργίας που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία στο χρονικό αυτό διάστημα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του πετρελαίου αναμένεται όμως να προστεθεί και πάλι στην προσφορά μέσα στους επόμενους μήνες, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες που επικρατούν.