Καταγγελίες για Παράνομες Εξαγωγές Πετρελαίου στο Ιράκ

Το Ιράκ χαρακτήρισε χθες «παράνομες» τις εξαγωγές πετρελαίου με βυτιοφόρα από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία που προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το εμπόριο αυτού του τύπου με την αυτόνομη περιοχή μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.
energia.gr
Δευ, 16 Ιουλίου 2012 - 17:20

Το Ιράκ χαρακτήρισε χθες «παράνομες» τις εξαγωγές πετρελαίου με βυτιοφόρα από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία που προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το εμπόριο αυτού του τύπου με την αυτόνομη περιοχή μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Σημειώνεται πως η κουρδική αυτόνομη περιοχή του Ιράκ, που συνορεύει με την Τουρκία, εμπλέκεται σε διαμάχη με την κεντρική ιρανική κυβέρνηση για τις εξαγωγές πετρελαίου και η ενεργειακή πολιτική έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι άρχισε την εισαγωγή πετρελαίου με πέντε έως δέκα βυτιοφόρα καθημερινά από την βόρειο περιοχή του Ιράκ, σημειώνοντας πως ο όγκος αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 100 με 200 βυτιοφόρα την ημέρα. «Η εξαγωγή πετρελαίου από το Κουρδιστάν προς την Τουρκία είναι παράνομη», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλί αλ Ντάμπαχ.

Παράλληλα, τόνισε ότι το πετρέλαιο είναι ιδιοκτησία όλων των ιρακινών και οι όποιες εξαγωγές και η είσπραξη εσόδων πρέπει να διοργανώνεται από την κεντρική κυβέρνηση. «Η Τουρκία συμμετέχει στο λαθρεμπόριο ιρακινού πετρελαίου και βάζει τον εαυτό της σε μια θέση που δεν επιθυμούμε από έναν γείτονα με τον οποίο έχουμε ευρεία και μεγάλα συμφέροντα. Αυτό το θέμα θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», εκτίμησε ο Ντάμπαχ.