Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΔΕΗ: Στην Ελλάδα το Φθηνότερο Βιομηχανικό Ρεύμα στην Ευρώπη

Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΔΕΗ: Στην Ελλάδα το Φθηνότερο Βιομηχανικό Ρεύμα στην Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 6 Ιουνίου 2012 - 17:09
Τις χαμηλότερες τιμές βιομηχανικού ρεύματος στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη έχει η Ελλάδα, ενώ οι οικιακοί καταναλωτές της χώρας μας πληρώνουν το ρεύμα ακριβότερα κατά 87% σε σχέση με τους βιομήχανους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat.

Τις χαμηλότερες τιμές βιομηχανικού ρεύματος στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη έχει η Ελλάδα, ενώ οι οικιακοί καταναλωτές της χώρας μας πληρώνουν το ρεύμα ακριβότερα κατά 87% σε σχέση με τους βιομήχανους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat.

Στην Ε.Ε. τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα σε σχέση με τους βιομήχανους κατά 80,7% και στην Ευρωζώνη ακριβότερα κατά 84,3%.

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία της Eurostat.

Τα χρησιμοποιεί ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών της ΔΕΗ για να καταγγείλει τη ΡΑΕ, η οποία με απόφασή της καθορίζει την τιμή πώλησης ρεύματος της ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον της Ελλάδας στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

  1. Οι τιμές τους ρεύματος για τους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΗ – με μοναδική εξαίρεση τη Βουλγαρία που διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια – είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των αντιστοίχων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι τα εργοστάσια της ΔΕΗ είναι από τα «πιο γερασμένα» μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και λόγω των πολύ χαμηλών θερμικών αποδόσεών τους έχουν και πολύ περιορισμένες οικονομικές αποδόσεις.
  2. Οι τιμές του βιομηχανικού ρεύματος στην ΕΕ των «27» και της Ευρωζώνης, είναι κατά μέσον όρο υψηλότερες 48,4% και 55,6% αντίστοιχα σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος που παρέχει η ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες της.
  3. Χώρες με πολύ ισχυρές εξαγωγικές βιομηχανίες, όπως είναι η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν τιμές ρεύματος υψηλότερες κατά 107% και 78% μεγαλύτερες από αυτές της Ελλάδας.
  4. Οι οικιακοί καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν το ρεύμα 87% ακριβότερα σε σχέση με τους Έλληνες βιομήχανους, ενώ στις χώρες της ΕΕ και στην Ευρωζώνη οι οικιακοί καταναλωτές το πληρώνουν κατά 80,7% και 84,3% αντίστοιχα