«Ανατολία»: 20.000 Ισραηλινοί Στρατιώτες θα Προστατεύουν τις Υποδομές Φυσικού Αρερίου στην Κύπρου

«Ανατολία»: 20.000 Ισραηλινοί Στρατιώτες θα Προστατεύουν τις Υποδομές Φυσικού Αρερίου στην Κύπρου
energia.gr
Δευ, 21 Μαΐου 2012 - 12:08
Την αποστολή 20.000 κομάντο σχεδιάζει να αποστείλει το Ισραήλ στην Κύπρο με στόχο την φύλαξη του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου και του τερματικού σταθμού, που συμφώνησαν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολία», επικαλούμενο Κύπριο αξιωματούχο, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του
Την αποστολή 20.000 κομάντο σχεδιάζει να αποστείλει το Ισραήλ στην Κύπρο με στόχο την φύλαξη του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου και του τερματικού σταθμού, που συμφώνησαν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολία», επικαλούμενο Κύπριο αξιωματούχο, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το σχετικό αίτημα διατύπωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σε συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στις 16 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει η ισραηλινή “Globes”, το περιεχόμενο της συνάντησης είχε αρχικά κρατηθεί μυστικό, αλλά το τουρκικό πρακτορείο φέρνει στο φως νέες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν στην Λεμεσσό τουλάχιστον 10.000 Ισραηλινοί εργάτες με τις οικογένειές τους, για τις ανάγκες κατασκευής των έργων. Σύμφωνα με το «Ανατολία», ο ανώνυμος Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε πως ο Νετανιάχου προσέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την κάλυψη όλων των εξόδων κατασκευής του τερματικού.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλοι οι εργαζόμενοι να είναι Ισραηλινοί. Επίσης πρότεινε την αποστολή των ισραηλινών στρατιωτών για την προστασία των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων στα έργα. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι η ανώνυμη κυπριακή πηγή του σχολίασε ως εξής τα ισραηλινά αιτήματα: «Οι Ισραηλινοί έρχονται και δεν προτίθενται να φύγουν».

Επίσης, σύμφωνα με τον Κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο, Χριστόφιας κα Νετανιάχου συμφώνησαν στην χρήση των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της ελεύθερης Κύπρου εκ μέρους των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων με αντάλλαγμα τον τερματισμό των ισραηλινών επενδύσεων στο ψευδοκράτος. Επίσης, το Ισραήλ φέρεται να ζήτησε τη διενέργεια αποστολών έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.