Από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ανακοινώθηκε η προκήρυξη της Πράξης «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας - Κίνας 2012-2014», η οποία εντάσσεται στη Δράση «Διμερείς, πολυμερείς και περιφερειακές Ε&Τ συνεργασίες» που στοχεύει στην ενθάρρυνση των ελληνικών φορέων για συνεργασία στην Ερευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη (ΕΤΑ) με αντίστοιχους φορείς των χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες ΕΤΑ

Από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ανακοινώθηκε η προκήρυξη της Πράξης «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας - Κίνας 2012-2014», η οποία εντάσσεται στη Δράση «Διμερείς, πολυμερείς και περιφερειακές Ε&Τ συνεργασίες» που στοχεύει στην ενθάρρυνση των ελληνικών φορέων για συνεργασία στην Ερευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη (ΕΤΑ) με αντίστοιχους φορείς των χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες ΕΤΑ.

Η πράξη υλοποιείται από το Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και υποστηρίζει τη συνεργασία ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις της Κίνας, μέσω της από κοινού εκτέλεσης έργων Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ) μεγάλης κλίμακας.

Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθεί υλοποίηση έργων Ε&Τ σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς και δραστηριότητες που:

- συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή νέων ή βελτιωμένων ανταγωνιστικών προϊόντων / υπηρεσιών, προάγουν τις δεξιότητες και την εξειδίκευση των συμμετεχόντων φορέων και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές,

- προωθούν την καινοτομία, την αριστεία, τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών φορέων των δύο χωρών και τη διεθνή συνεργασία,

- συνεισφέρουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας και στην ευημερία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον Οδηγό της Πράξης, κύριοι στόχοι της Διακρατικής Ε&Τ Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας είναι:

-l Η διαμόρφωση συνεργασιών και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων των δύο χωρών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους, η διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές.

- Η ενθάρρυνση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών φορέων των δύο χωρών και η ανάπτυξη νέων ανταγωνιστικών προϊόντων/υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο.

- Η βελτίωση των δεξιοτήτων και της εξειδίκευσης των φορέων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και της δικτύωσης με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς.

- Επίσης, βασική επιδίωξη της πράξης αποτελεί και η παρακίνηση του ιδιωτικού τομέα στην ανάληψη Ε&Τ δραστηριοτήτων και στην αύξηση της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων Ε&Τ από ιδίους πόρους γενικότερα.

Τομείς προτεραιότητας

Η πράξη εστιάζεται στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία τα οποία ορίστηκαν από κοινού από τις συνεργαζόμενες χώρες:

- ΑγροΒιοτεχνολογία και Τρόφιμα

- Υλικά / Χημικά

- Επιστήμες υγείας με έμφαση στη Βιολογία και Βιοτεχνολογία/Αξιοποίηση φυσικών προϊόντων για φαρμακευτικούς σκοπούς

- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας

- Περιβάλλον (φυσικό και πολιτισμικό)

- Διαστημική Ερευνα & Τεχνολογία

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει υποχρεωτικά να εντάσσονται σε ένα από τα προαναφερθέντα επιστημονικά πεδία.

Οροι συμμετοχής

Δικαίωμα υποβολής πρότασης στην προκήρυξη για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας διακρατικών Ε&Τ έργων σε θέματα Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ) έχουν:

- Ελληνικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους με έδρα την Ελλάδα και συμπράξεις επιχειρήσεων μεταξύ τους ή/και με Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς φορείς της χώρας (Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και Εργαστήρια αυτών) και με λοιπούς φορείς. Οι λοιποί φορείς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, θα συμμετέχουν κυρίως με τη μορφή τελικών χρηστών/ αποδεκτών των προϊόντων/ τεχνολογιών/ υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν.

- Σε κάθε πρόταση θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον μία επιχείρηση από ελληνικής πλευράς η οποία, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, μπορεί να συνεργαστεί με άλλες επιχειρήσεις ή ερευνητικούς φορείς της χώρας της και με ιδιωτικούς ή /και δημόσιους φορείς της συνεργαζόμενης χώρας. Η συμμετοχή ερευνητικών φορέων δεν είναι προαπαιτούμενη για την υποβολή προτάσεων από τις επιχειρήσεις, ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα στα οποία υπάρχει συνεργασία με Ερευνητικούς ή/και Τεχνολογικούς φορείς. Τα προτεινόμενα μεγάλης κλίμακας Ε&Τ έργα πρέπει να αποφέρουν προφανές όφελος στις δύο χώρες, στους συμμετέχοντες των συμπράξεων αλλά και γενικότερα οφέλη στην ελληνική οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο. Επισημαίνεται ότι με τον όρο επιχείρηση νοούνται οι επιχειρήσεις με νομική μορφή Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε. του ιδιωτικού ή/και του δημόσιου τομέα, όπως εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις διαφόρων δραστηριοτήτων και κάθε μεγέθους, περιλαμβανομένων των ΜμΕ.

- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει μία τουλάχιστον ετήσια οικονομική χρήση και να έχουν δημοσιεύσει τον σχετικό ισολογισμό (ή ισοδύναμα οικονομικά στοιχεία).

Επιλέξιμες δραστηριότητες

Ειδικότερα, οι επιλέξιμες δραστηριότητες προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο της εκτέλεσης ερευνητικών και τεχνολογικών έργων μεγάλης κλίμακας, είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

1. Δράσεις έρευνας και ανάπτυξης,

- ενέργειες οι οποίες εκφράζουν το κυρίως αντικείμενο του έργου και στοχεύουν σε μια σημαντική εξέλιξη πέραν της δεδομένης τρέχουσας κατάστασης της σχετικής τεχνογνωσίας (βασική και βιομηχανική έρευνα) και

- πειραματική ανάπτυξη/ επίδειξη ώστε να αποδειχθεί η «εμπορική» βιωσιμότητα νέων τεχνολογιών, οι οποίες διαθέτουν μεν κάποιο οικονομικό πλεονέκτημα, αλλά δεν δύνανται να διατεθούν στο εμπόριο άμεσα.

2. Μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας (κυρίως για την προετοιμασία δράσεων πειραματικής ανάπτυξης).

3. Κατοχύρωση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας για ΜμΕ και ερευνητικούς φορείς.

4. Δράσεις προβολής, δικτύωσης, διάχυσης, συμμετοχής σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις, καθώς και διοργάνωσης σεμιναρίων, συνεδρίων, διασκέψεων, συναντήσεων, workshops (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο) σε θέματα που συνδέονται με το αντικείμενο των έργων,

5. Ανταλλαγή επιστημόνων, ερευνητικών αποτελεσμάτων, Ε&Τ πληροφοριών.

Υποχρεωτικά σε κάθε έργο πρέπει να υπάρχουν δράσεις έρευνας και ανάπτυξης με τη μορφή της βασικής και βιομηχανικής έρευνας ή/και με τη μορφή πειραματικής ανάπτυξης. Οι δράσεις των κατηγοριών (2), (3), είναι προαιρετικές και συνδέονται με το αντικείμενο και τους στόχους των έργων, ενώ οι δράσεις της κατηγορίας (4) και (5) πρέπει να προβλέπονται σε όλα τα έργα.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών περιλαμβάνουν:

α) Ενισχύσεις για σχέδια έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβανομένης της πειραματικής ανάπτυξης

- Δαπάνες προσωπικού

- Δαπάνες για όργανα και εξοπλισμό (μόνο αποσβέσεις)

- Δαπάνες για κτίρια

- Δαπάνες για αγορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας

- Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει (από φυσικά και νομικά πρόσωπα)

- Συμπληρωματικά γενικά έξοδα

- Απλές λειτουργικές δαπάνες (Δαπάνες αναλωσίμων, μετακινήσεων, κ.λπ.)

β) Ενισχύσεις για μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας

γ) Ενισχύσεις για δαπάνες δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας για ΜμΕ

Προτάσεις υποβάλλονται έως την 10η Απριλίου 2012.

Προϋπολογισμός - Ποσοστά ενίσχυσης

Η συνολική δημόσια δαπάνη που θα διατεθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ, με προοπτική άμεσης αύξησης στα 10.000.000 ευρώ.

Η μέγιστη δημόσια δαπάνη που μπορεί να εγκριθεί για κάθε έργο δεν θα υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Ως εκ τούτου αναμένεται να ενταχθούν συνολικά περίπου 25 έργα.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των προτεινόμενων έργων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τρία έτη και σε καμία περίπτωση τις 30/9/2015. Το ποσοστό ενίσχυσης (δημόσια δαπάνη) σε επίπεδο έργου θα ανέρχεται σε 80% κατά μέγιστο επί του συνολικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου έργου/σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο του κόστους (ιδία συμμετοχή), θα το επωμίζονται οι δικαιούχοι ανάλογα με την ενίσχυση που δικαιούται ο καθένας απ’ αυτούς (το ελάχιστο ποσοστό της ιδίας συμμετοχής θα ανέρχεται σε 20% και θα καλύπτεται από ιδίους πόρους των δικαιούχων και βασικά των επιχειρήσεων).