Γερμανία, Λετονία και Λιθουανία Σχεδιάζουν Διασυνοριακό Έργο Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Βαλτική

Γερμανία, Λετονία και Λιθουανία Σχεδιάζουν Διασυνοριακό  Έργο Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Βαλτική
energia.gr
Πεμ, 19 Φεβρουαρίου 2026 - 12:59

Η Γερμανία, η Λετονία και η Λιθουανία σχεδιάζουν ένα κοινό διασυνοριακό έργο ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς 50Hertz, AST και Litgrid ανέλαβαν την ανάπτυξη μιας τεχνικής και οικονομικής ιδέας υλοποίησης για το βαλτογερμανικό PowerLink έως το φθινόπωρο, δήλωσαν τα τρία μέρη.

Μνημόνιο συμφωνίας υπεγράφη την Τετάρτη στο Παρίσι από την ομοσπονδιακή υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας, Katherina Reiche, και τους ομολόγους της της Λιθουανίας και της Λετονίας, Žygimantas Vaičiūnas και Kaspars Melnis.

Τόνισαν ότι οι υβριδικές συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμεύουν τόσο ως διασυνδέσεις όσο και ως υπεράκτιες συνδέσεις δικτύου μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το έργο έχει υποβληθεί για το Δεκαετές Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου, το οποίο επιτρέπει την ανάλυση των επιπτώσεων στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού και την πιθανή χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Η απόφαση για τα επόμενα βήματα έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2026.

Σύμφωνα με μελέτες των 50Hertz, AST και Litgrid, το βαλτο-γερμανικό PowerLink αποτελείται από ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους περίπου 600 χιλιομέτρων μεταξύ της Γερμανίας και ενός σημείου απόβασης είτε στη νοτιοδυτική Λετονία είτε στη βορειοδυτική Λιθουανία.

Ένας χερσαίος κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται εκεί για να τροφοδοτήσει περίπου 2 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη σύνδεση προς τη Γερμανία και στα δίκτυα εξαιρετικά υψηλής τάσης των AST και Litgrid.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr