αγοράζοντας ουσιαστικά όσα πλοία χρειάζεται ως μέρος των εμπορικών της δραστηριοτήτων. Ωστόσο, εστιάζοντας στις εμπορικές δραστηριότητες, η Mercuria έχει πιο οξυδερκή αντίληψη των μελλοντικών τάσεων της αγοράς από τους περισσότερους.
Στις αρχές του 2024, η Mercuria υπέγραψε συμφωνία με την Hafnia της Σιγκαπούρης που κάλυπτε τη μακροπρόθεσμη ναύλωση δέκα Panamax LR1 που ανήκουν στην Hafnia, έχοντας εντοπίσει έλλειμμα σύγχρονης χωρητικότητας σε αυτό το τμήμα. Η απόφαση αγοράς και κατασκευής έως και τεσσάρων νέων VLCC είναι ένα ακόμη πιο τολμηρό βήμα, δεδομένης της μεγαλύτερης και μεγαλύτερης οικονομικής δέσμευσης. Αλλά πιθανώς αντικατοπτρίζει μια εσωτερική ανάλυση της αγοράς ότι υπάρχει έλλειψη ανάπτυξης χωρητικότητας και σε αυτόν τον τομέα, με την αγορά εσωτερικών πλοίων να αποτελεί αντιστάθμισμα έναντι των αυξανόμενων ναύλων που θα πρέπει να ξεπεράσει η ζήτηση την προσφορά.
Η Ναυτιλιακή Εκτελεστική Επιτροπή δεν γνωρίζει την εσωτερική σκέψη, αλλά ένας παράγοντας στον υπολογισμό πρέπει να είναι το μεταβαλλόμενο μέλλον που αντιμετωπίζει ο σκιώδης στόλος. Πολλά δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου είναι παλιά, αναξιόπιστα, ανασφάλιστα - και τώρα ολοένα και πιο επιρρεπή σε επιθέσεις, είτε στη Μαύρη Θάλασσα είτε αλλού, από έναν ανώνυμο αλλά καλά ενημερωμένο αντίπαλο εξοπλισμένο με τα καλύτερα θαλάσσια και εναέρια drones. Επιπλέον, τα παράκτια έθνη, ιδίως στη Βαλτική, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση μέσω των παράκτιων υδάτων τους σε μη αξιόπλοα δεξαμενόπλοια, που εξέρχονται φορτωμένα από το Πριμόρσκ και το Ουστ-Λούγκα, με όλο τον συνακόλουθο κίνδυνο οικολογικά καταστροφικών πετρελαιοκηλίδων.
Η καταστροφή των δεξαμενόπλοιων του σκιώδους στόλου από έναν αδήλωτο αντίπαλο και η κατάσχεση μη ασφαλών δεξαμενόπλοιων βάσει της UNCLOS από ανησυχούντα παράκτια έθνη φαίνεται ότι θα αυξηθεί. Ο υπολογισμός της Mercuria είναι πιθανό επομένως να είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της φθαρμένης χωρητικότητας πρόκειται να βγει από την αγορά και να καταλήξει στις εγκαταστάσεις διάλυσης πλοίων του Καράτσι, του Γκουτζαράτ και του Τσιταγκόνγκ, δημιουργώντας μια ευρύτερη ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης VLCC.
Ένας άλλος παράγοντας σε αυτόν τον υπολογισμό πρέπει να είναι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση από τις κυβερνήσεις που επιβάλλουν κυρώσεις ότι ο αντίκτυπός τους στις δραστηριότητες του σκιώδους στόλου είναι ελάχιστος. Η Ινδία συνέχισε να εισάγει μεγάλους όγκους ρωσικού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις. Το Ιράν εξάγει το 80% της παραγωγής του στην Κίνα, ένα ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο από τον Ιανουάριο του 2025. Η Μαλαισία ανέχεται μια τεράστια περιοχή μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της στα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Τζοχόρ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιτρέπουν στους διαχειριστές και ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που υπόκεινται σε κυρώσεις να λειτουργούν εντός της δικαιοδοσίας τους και να χρησιμοποιούν αυτήν τη δικαιοδοσία για πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις περιορίζουν όσους έχουν ενδοιασμούς, αλλά υπάρχει επαρκής αριθμός παικτών χωρίς ενδοιασμούς για να συνεχίσει ο σκιώδης στόλος το εμπόριο χωρίς αποτελεσματικά εμπόδια. Τα σημάδια γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι αυτό δεν πρόκειται πλέον να γίνει ανεκτό, όπως αποδεικνύεται κυρίως από το Εκτελεστικό Διάταγμα 13846 των Ηνωμένων Πολιτειών που εκδόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, το οποίο όχι μόνο προσθέτει στη λίστα των πλοίων, ιδιοκτητών και διαχειριστών που έχουν υποστεί κυρώσεις, αλλά και αυστηροποιεί τις κυρώσεις και τους δασμούς σε δικαιοδοσίες που επιτρέπουν στον σκιώδη στόλο να παραβιάζει τις κυρώσεις χωρίς εμπόδια.
Αυτή η νέα τάση, αν και είναι απίθανο να μεταφραστεί σε δραματικές ή εν μία νυκτί αλλαγές συμπεριφοράς, θα αυξήσει σταθερά την πίεση στους φορείς εκμετάλλευσης δεξαμενόπλοιων του σκιώδους στόλου - ειδικά όταν αρχίσουν οι κατασχέσεις σε πολύτιμα φορτία. Ετσι πολλοί αδίστακτοι φορείς εκμετάλλευσης θα πειστούν ότι είναι καιρός να προχωρήσουν σε μια άλλη επιχειρηματική ευκαιρία, επιτρέποντας στη ζήτηση να μεταφερθεί στην αγκαλιά των νόμιμων ιδιοκτητών δεξαμενόπλοιων.