Η ενίσχυση του εμπορίου μέσω των αρκτικών περασμάτων αποκτά πλέον κομβική σημασία, με τις αποστολές πετρελαίου από ρωσικά λιμάνια προς την Κίνα μέσω της NSR να υπογραμμίζουν τη στροφή της Μόσχας μακριά από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στη ρωσική Αρκτική συναντούν και το ανανεωμένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τον βόρειο γεωστρατηγικό χώρο.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Γροιλανδία εντάσσονται σε μια ευρύτερη ανάγνωση της Αρκτικής ως νέου πεδίου γεω-οικονομικού και ναυτιλιακού ανταγωνισμού.
Η Γροιλανδία, τοποθετημένη μεταξύ Βόρειου Ατλαντικού και Αρκτικού Ωκεανού, ελέγχει κρίσιμα περάσματα προς τις αναδυόμενες αρκτικές θαλάσσιες διαδρομές, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο λόγω της τήξης των πάγων.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον εντείνεται από την αυξανόμενη ρωσική δραστηριότητα στην Αρκτική και τη σταδιακή διείσδυση της Κίνας σε λιμένες, υποδομές και logistics στον Βορρά.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Βόρεια Θαλάσσια Οδός μπορεί να αποτελέσει ένα νέο μέτωπο ισχύος στο παγκόσμιο εμπόριο και τη ναυτιλία.
Η θερινή-φθινοπωρινή περίοδος ναυσιπλοΐας του 2025 στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό επιβεβαιώνει αυτή τη δυναμική.
Σύμφωνα με στοιχεία του Centre for High North Logistics (CHNL), που αποτελεί έναν από τους βασικούς διεθνείς φορείς ανάλυσης για τη ναυτιλία και τα logistics στον Βορρά και την Αρκτική, με έδρα τη Νορβηγία, το πρώτο πλοίο εισήλθε στη διαδρομή στις 30 Ιουνίου 2025 και το τελευταίο εξήλθε στις 17 Νοεμβρίου 2025, διαμορφώνοντας μια περίοδο πλεύσης διάρκειας περίπου τεσσεράμισι μηνών.
Έως τα τέλη Νοεμβρίου 2025 καταγράφηκαν συνολικά 103 εμπορικά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν από 88 πλοία, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια της περιοχής.
Σύμφωνα με τη Rosatom, τον κρατικό όμιλο της Ρωσίας που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο συνολικός όγκος φορτίων ενισχύθηκε κατά 3,2% και ανήλθε σε 3,2 εκατ. τόνους, ενώ ο αριθμός των ταξιδιών των πλοίων αυξήθηκε κατά περίπου 6,2% σε σύγκριση με το 2024.
Το συνολικό νεκρό βάρος (dwt) κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 1%, φτάνοντας τους 6,23 εκατ. τόνους από 6,16 εκατ. τόνους έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που δείχνει ότι η συνολική κίνηση παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή σε ετήσια βάση.
Κίνηση φορτίων
Όπως αναφέρει το Centre for High North Logistics (CHNL), το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης φορτίων το 2025 αφορούσε τις μεταφορές με δεξαμενόπλοια, όπως και το 2024.
Τα δεξαμενόπλοια πραγματοποίησαν 34 ταξίδια, εκ των οποίων τα 23 προς τα ανατολικά και τα 11 προς τα δυτικά, υπογραμμίζοντας τον έντονα ενεργειακό χαρακτήρα της διαδρομής.
Ακολούθησαν τα bulk carriers με 23 δρομολόγια, ενώ τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πραγματοποίησαν 15 διελεύσεις, σχεδόν ισομερώς κατανεμημένες μεταξύ ανατολικών και δυτικών πλόων·, τα πλοία γενικού φορτίου ολοκλήρωσαν 12 ταξίδια, κυρίως προς τα δυτικά.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το πλοίο Xin Xin Hai 1, που εκτέλεσε δύο ταξίδια μεταφέροντας εμπορευματοκιβώτια, παρότι τυπικά κατατάσσεται ως πλοίο γενικού φορτίου.
Παρουσία καταγράφηκε και από LNG carriers με πέντε ταξίδια, καθώς και από αλιευτικά, ψυγεία και ειδικά σκάφη.
Την ίδια ώρα, ενισχύεται το διεθνές ενδιαφέρον για τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό, με τη Νότια Κορέα να προχωρά στον σχεδιασμό πιλοτικού ταξιδιού μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το οικονομικό μέσο ChosunBiz της Σεούλ, πλοίο χωρητικότητας 3.000 TEUs αναμένεται να αποπλεύσει από το Μπουσάν με προορισμό το Ρότερνταμ, ακολουθώντας τη διαδρομή της NSR, στο πλαίσιο ευρύτερων θαλάσσιων μεταρρυθμίσεων. Το σχέδιο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ωκεανών και Αλιείας, Kim Seong-beom.
Σύμφωνα με αναφορές της συμβουλευτικής εταιρείας Alphaliner, το πλοίο που θα πραγματοποιήσει το πιλοτικό ταξίδι θα φέρει νοτιοκορεατική σημαία, αποτελώντας δοκιμαστικό βήμα εν όψει της πιθανής έναρξης τακτικών υπηρεσιών μέσω NSR.
Το υπουργείο δεσμεύτηκε να επενδύσει σε νέα σχέδια πλοίων ενισχυμένων για πάγο και στην αναβάθμιση των λιμένων Jinhae και Gwangyang, προκειμένου να είναι έτοιμα να υποστηρίξουν υπηρεσίες της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού έως το 2030.
Η στρατηγική της Σεούλ βασίζεται και σε μελέτη του Πανεπιστημίου Pohang, σύμφωνα με την οποία η NSR εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως προσβάσιμη και λειτουργική έως το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό, η Νότια Κορέα επενδύει περίπου 1,25 δισ. δολάρια στη ναυτιλιακή της βιομηχανία, ενώ ο υπουργός Chung Jae-soo ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 7,6 εκατ. δολαρίων για κάθε πλοίο με κλάση πάγου.
(από την εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)