Ο Χαλκός Έτοιμος για την Καλύτερη Χρονιά από το 2009 Μετά την Άνοδο του Δεκεμβρίου

Ο Χαλκός Έτοιμος για την Καλύτερη Χρονιά από το 2009 Μετά την Άνοδο του Δεκεμβρίου
energia.gr
Τετ, 24 Δεκεμβρίου 2025 - 13:00

Η τιμή του χαλκού παρέτεινε ένα ισχυρό ράλι τον Δεκέμβριο, το οποίο οδήγησε τις τιμές του βιομηχανικού μετάλλου σε πρωτοφανή υψηλά πάνω από τα 12.000 δολάρια τον τόνο, εν μέσω φόβων για μια πιο σφιχτή παγκόσμια αγορά το 2026. Μια σειρά από σημαντικές διακοπές λειτουργίας ορυχείων φέτος συνδυάστηκαν με την απειλή εισαγωγικών δασμών από τις ΗΠΑ, οδηγώντας τους

εμπόρους να εισάγουν το μέταλλο στη χώρα για να εκμεταλλευτούν πιθανούς δασμούς. Ως αποτέλεσμα, ο χαλκός έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 40% φέτος και βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2009, σημειώνει το Bloomberg.

Την Τετάρτη, οι τιμές στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν έως και 1,8%, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 12.282 δολαρίων ανά τόνο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ήταν υψηλότερα από τα δολάρια στις 9:43 π.μ. τοπική ώρα.

«Παράγοντες όπως οι διαταραχές του εφοδιασμού, οι παγκόσμιες προσδοκίες ρευστότητας και η σχετικά σταθερή μακροοικονομική ανάπτυξη έχουν επιταχύνει την άνοδο των τιμών του χαλκού στο τέλος του έτους», δήλωσε ο Xiao Jing, επικεφαλής αναλυτής μη σιδηρούχων μετάλλων στην SDIC Futures Co.

Οι κίνδυνοι εφοδιασμού, τους οποίους η αγορά φοβόταν εδώ και καιρό, επετεύχθησαν φέτος. Ένα θανατηφόρο ατύχημα στο δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, στην Ινδονησία, μια υπόγεια πλημμύρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μια θανατηφόρα έκρηξη βράχου σε ορυχείο στη Χιλή, όλα αυτά μείωσαν την παγκόσμια παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για τους δασμούς έχουν οδηγήσει τους εμπόρους να αυξήσουν τις αποστολές προς τις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις προμήθειες αλλού.

Ταυτόχρονα, οι προοπτικές ζήτησης παραμένουν ισχυρές, με τεράστιες ποσότητες χαλκού να απαιτούνται για την κατασκευή δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, νέων ενεργειακών υποδομών και μεταποίησης. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης ότι η κατανάλωση χαλκού θα αυξηθεί περαιτέρω για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης.

Και τα έξι βασικά μέταλλα στο LME οδεύουν προς ετήσια κέρδη σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από μια σειρά πιέσεων από την πλευρά της προσφοράς. Τα ράλι έχουν διατηρηθεί ακόμη και καθώς η βιομηχανική ζήτηση δείχνει σημάδια διακύμανσης.

Η τιμή του αλουμινίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 16% το 2025, καθώς η επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγής στην Κίνα και η αύξηση του κόστους ενέργειας στον υπόλοιπο κόσμο μειώνουν την προσφορά. Ο ψευδάργυρος έχει αυξηθεί περίπου 4% μετά από βασικές διακοπές λειτουργίας ορυχείων, ενώ ο κασσίτερος αυξήθηκε κατά 48% αφότου η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος παραγωγός, έλαβε μέτρα κατά της παράνομης εξόρυξης.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr