Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Η Ελλάδα Δυνητικός Εξαγωγέας Τεχνογνωσίας στη Λειτουργία Αγορών υπό Υψηλή Διείσδυση ΑΠΕ

Λουμάκης (ΣΠΕΦ):  Η Ελλάδα Δυνητικός Εξαγωγέας Τεχνογνωσίας στη Λειτουργία Αγορών υπό Υψηλή Διείσδυση ΑΠΕ
Τρι, 2 Δεκεμβρίου 2025 - 12:18

Στις δυνατότητες της Ελλάδας να παρέχει στις χώρες του Αραβικού κόσμου υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και υπηρεσίες στην λειτουργία έργων ΑΠΕ αλλά και εν γένει των χονδρεμπορικών αγορών τους υπό συνθήκες υψηλής ανανεώσιμης διείσδυσης, εστίασε στην ομιλία του στο 14ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξήχθη στην 

Αθήνα στις 27-28 Νοεμβρίου 2025, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης. 

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τα κομβικά μεγέθη της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξήγησε πως η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το Ευρωπαϊκό μοντέλο Στόχο στην λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα απολαμβάνει πράσινη διείσδυση που προσεγγίζει σε όρους ενέργειας το 60%. Η χώρα μας, όπως υπογράμμισε, βρίσκεται τώρα στο κατώφλι του επόμενου μεγάλου βήματος στην πορεία της πράσινης μετάβασης, αυτού της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.  Πρόκειται για ένα σύνθετο ρυθμιστικό και τεχνικοοικονομικό εγχείρημα που συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον άνω των 10 GW, δεδομένης της αδυναμίας της τελικής ζήτησης των συνήθως 6 έως 8 GW και παρά τις εξαγωγές, να απορροφήσει στον πραγματικό χρόνο τα ποσά της πράσινης ισχύος άνω των 10 GW που παράγονται από τις υφιστάμενες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών και πολύ περισσότερο από αυτές που έχουν δρομολογηθεί και θα μπουν στο σύστημα τα επόμενα 1 έως 3 χρόνια. 

Η Ελλάδα, κατέληξε ο κος Λουμάκης, έχει από χρόνια υλοποιήσει το unbundling της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της αποδέσμευσης από τον ένα μοναδικό παίκτη σε παραγωγή, εμπορία και διανομή, και έχει παρά τις οικονομικές προκλήσεις της περασμένης δεκαετίας εφαρμόσει επιτυχώς ευρωπαϊκά μοντέλα για την διασφάλιση της αποκέντρωσης της παραγωγής και του πλουραλισμού των συμμετεχόντων ιδίως στις ανανεώσιμες. Στα νέα έργα, ωστόσο, ΑΠΕ αλλά και αποθήκευσης, δεδομένης της απουσίας μηχανισμών λειτουργικής ενίσχυσης, θα είναι η "έξυπνη" τεχνολογική υποδομή, διαστασιολόγηση αλλά και διαχείριση τους που θα κληθεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και κερδοφορία τους.

 

Δείτε στο site του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου πληροφορίες για την εκδήλωση, τις συμμετέχουσες χώρες και τις δράσεις του

https://www.arabhellenicchamber.gr/

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr