ΛΔ Κονγκό: Εξετάζει Σχέδια για τον Μέλλον των Εξαγωγών Κοβάλτιου

ΛΔ Κονγκό: Εξετάζει Σχέδια για τον Μέλλον των Εξαγωγών Κοβάλτιου
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 25 Ιουλίου 2025 - 19:37

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης για το μέλλον των εφοδιαστικών αλυσίδων του κοβάλτιου. Αποτελώντας τον μεγαλύτερο παραγωγό του μετάλλου παγκοσμίως, οι πρόσφατοι περιορισμοί που επέβαλε η ηγεσία της χώρας στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά και να ενισχύσουν την προσέλκυση επενδύσεων

Εντούτοις, η ΛΔ Κονγκό έχει βρεθεί στο μέση του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας εξαιτίας του κρίσιμου ορυκτού πλούτου που διαθέτει.

Η Κινσάσα αναζητά βιώσιμες λύσεις για την παγκόσμια αγορά κοβάλτιου, με το βλέμμα στραμμένο στην καταπολέμηση της υπερπροσφοράς και την προσέλκυση επενδύσεων. Η ΛΔ Κονγκό αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κοβάλτιου, προμηθεύοντας σχεδόν το 75% των συνολικών ποσοτήτων παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα παράγει υδροξείδιο του κοβαλτίου, το οποίο εξάγει προς επεξεργασία προς τρίτες χώρες— κυρίως την Κίνα. Στη συνέχεια, η πρώτη ύλη περνάει από επεξεργασία ώστε να μετατραπεί στα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών ή διάφορες μεταλλουργικές διαδικασίες.

 

Η παγκόσμια παραγωγή κοβάλτιου ανά χώρα 2020-2030. Πηγή: Global Data.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό επέβαλε παύση των εξαγωγών του υδροξειδίου του κοβαλτίου τον Φεβρουάριο με διάρκεια 4 μήνες, την οποία ανανέωσε τον Ιούνιο για άλλους 3 μήνες. Η αφορμή ήταν η πτώση των τιμών της πρώτης ύλης σε ιστορικά χαμηλά κάτω από τα 10 δολάρια ανά λίβρα εξαιτίας της πλεονάζουσας προσφοράς. Έκτοτε, οι τιμές έχουν ανέβει κατά 60%. Οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 60% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η κινεζική CMOC που παρήγαγε το 40% της παγκόσμιας αγοράς κοβάλτιου το 2024, αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα ανωτέρας βίας καθώς δεν μπορούσε να υλοποιήσει τις παραγγελίες που είχε αναλάβει. Οι δύο άλλοι μεγάλοι παραγωγοί είναι η ελβετική Glencore και η καζακική  Eurasian Resources Group.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζει η ηγεσία της ΛΔ Κονγκό είναι η ποσόστωση στις εξαγωγές, προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές σε επίπεδα που επιτρέπουν βιώσιμα περιθώρια κέρδους για τη δική της οικονομία, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε οι δυνητικοί αγοραστές να προτιμήσουν κάποιο άλλο μέταλλο.

Εκτός από το πρόβλημα των τιμών, η Κινσάσα επιθυμεί να φέρει μέρος της βιομηχανίας επεξεργασίας κοβάλτιου στην εγχώρια αγορά. Αυτή είναι ίσως μία ιδανική ευκαιρία καθώς επί του παρόντος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για επενδύσεις στον κλάδο των ορυκτών. Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να περιορίσει τον ρόλο της Κίνας στις εφοδιαστικές αλυσίδες των κρίσιμων πρώτων υλών. Από την πλευρά της, η Κίνα αποτελεί μία από τις ισχυρότερες επενδυτικές παρουσίες στην Αφρική, έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια και πολλές δεκαετίες ώστε να “ξηλώσει” την παρουσία των δυτικών κυβερνήσεων εκεί. 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr