Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ επιφύλασσε θερμή υποδοχή στην απόφαση του Λευκού Οίκου να επιτρέψει τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Η ξαφνική διακοπή που είχε διαταχθεί τους προηγούμενους μήνες είχε αναγκάσει πολλά αμερικανικά διυλιστήρια να αναζητήσουν νέους προμηθευτές, αλλάζοντας τις ροές του καυσίμου προς τη Βόρεια Αμερική. Η επιστροφή των προμηθειών από τη Βενεζουέλα πιθανότατα θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες, καθώς ορισμένοι εισαγωγείς ανησυχούν για το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας

Η αμερικανική κυβέρνηση παρείχε νέες εξαιρέσεις για τη δραστηριοποίηση εταιρειών στον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας, με τον κολοσσό Chevron να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Το αργό από τη χώρα της Νότιας Αμερικής είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τα αμερικανικά διυλιστήρια που εδρεύουν στον Κόλπο του Μεξικού, όπου η πρόσβαση είναι αρκετά γρήγορη και εύκολη. Μάλιστα, τα διυλιστήρια αυτά εξειδικεύονται στην επεξεργασία των ποιοτήτων που παράγονται στη Βενεζουέλα που είναι κυρίως βαρύ και ξινό, δηλαδή με μεγάλη πυκνότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε θείο. Παρόλο που αυτές οι ποιότητες απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να διυλιστούν, συνήθως είναι πιο φθηνές. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά δύσκολο και ακριβό ένα διυλιστήριο να αλλάξει τους τύπους αργού που επεξεργάζεται, γεγονός που οδηγεί τους αγοραστές να αναζητούν παρόμοιες ποιότητες ως εναλλακτική προμήθεια.

Πριν την αρχική άρση των εξαιρέσεων προς τη Chevron, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 175.000 βαρέλια πετρελαίου/ ημερησίως από τη Βενεζουέλα, σχεδόν το 16% των ποσοτήτων που διυλίζονταν στα κέντρα επεξεργασίας γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού. Με τους περιορισμούς της κυβέρνησης Τραμπ, οι εισαγωγείς αναγκάστηκαν να βρουν άλλους προμηθευτές. Ένας από τους δημοφιλείς παραγωγούς είναι η Κολομβία, η οποία επίσης διαθέτει βαρύ και ξινό αργό. Εντός του Ιούλιου, οι εισαγωγές κολομβιανού πετρελαίου στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα  225.000 βαρέλια/ ημέρα. Άλλοι παραγωγοί που είδαν αυξημένες ροές προς τα αμερικανικά διυλιστήρια είναι η Βραζιλία και η Γουϊάνα, οι ποιότητες των οποίων όμως δεν είναι απολύτως κατάλληλες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αμερικανικά διυλιστήρια εισήγαγαν ακόμα και αργό από τη Μέση Ανατολή, με το Ιράκ, το Κουβέιτ, και τη Σαουδική Αραβία να στέλνουν συνολικά 212.000 βαρέλια/ ημέρα.

Με τις ροές από τη Βενεζουέλα να ξεκινούν εκ νέου, οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα προσαρμοστούν τα αμερικανικά διυλιστήρια. Ειδικά δεδομένου ότι η αμερικανική αγορά έχει χάσει και μεγάλες ποσότητες μεξικανικού αργού τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω προβλημάτων εκ μέρους της παραγωγής στο Μεξικό. Ως εκ τούτου, τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού θα συνεχίσουν να εισάγουν ένα μείγμα αργού από διάφορους προμηθευτές, ειδικά όσο πλησιάζει η φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδος αιχμής όπου η ζήτηση καυσίμων εκτινάσσεται.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr