Το ενδιαφέρον για την ενεργειακή μετάβαση της Κίνας επικεντρώνεται συνήθως στο πόσο γρήγορα αυξάνει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Συνήθως δεν συζητάει κανείς όμως για το πώς αλλάζει το υπόλοιπο ενεργειακό τοπίο και πώς πραγματοποιεί η Κίνα τη μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα σε σχέση με τις δυτικές οικονομίες. Στη Δύση οι ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, έχουν εκτοπίσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα και στη μεταβατική φάση χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και μπαταρίες. Στην Κίνα οι ανανεώσιμες πηγές έχουν μειώσει το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ελάχιστα, και η χώρα με τα περισσότερα ορυχεία, εισαγωγές και κατανάλωση άνθρακα κατασκευάζει αυτή τη στιγμή όλο και περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας με άνθρακα. Αντί λοιπόν να εκτοπίζει τον άνθρακα, η χρήση ανανεώσιμων στην Κίνα εκτοπίζει το πετρέλαιο. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι ανανεώσιμες υποκαθιστούν άμεσα το πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, αλλά επειδή η Κίνα προσπαθεί να μετατρέψει την οικονομία της και τις μεταφορές της σε ηλεκτροκίνητη οικονομία και ηλεκτροκίνητες μεταφορές.
Ισως δεν ικανοποιεί τους περιβαλλοντολόγους που είναι κατά της χρήσης άνθρακα ή τους εξαγωγείς πετρελαίου όπως οι χώρες του ΟΠΕΚ, αλλά η ραγδαία στροφή της Κίνας στον ηλεκτρισμό είναι εύλογη από οικονομικής απόψεως και μακροπρόθεσμα ίσως αποδειχθεί συνετή και από περιβαλλοντικής απόψεως. Η Κίνα εγκαθιστά φωτοβολταϊκά με τόσο ραγδαίους ρυθμούς ώστε ο Λάουρι Μιλιβίτα, στέλεχος του Ινστιτούτου Ασιατικών Κοινωνικών Μελετών, υπολόγισε τον Μάιο ότι εγκαθιστά 100 πάνελ ανά δευτερόλεπτο. Την ίδια στιγμή, όμως, στην Κίνα είναι υπό κατασκευήν μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα και παράγουν 227 γιγαβατώρες, σύμφωνα με την Global Energy Monitor. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 83% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας με άνθρακα που είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευήν και το 55% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας με άνθρακα.
Η συνολική εικόνα της τρέχουσας και της μελλοντικής παραγωγής ενέργειας στην Κίνα φέρει τις ανανεώσιμες πηγές να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παραγωγής, αλλά αυξάνεται διαρκώς και η παραγωγή με άνθρακα, αν και έχει αρχίσει να μειώνεται το μερίδιο του άνθρακα στη συνολική παραγωγή ενέργειας. Και κάτι που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Κίνα αυξάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περισσότερο και ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και ο λόγος που το Πεκίνο εφαρμόζει αυτή την πολιτική είναι επειδή προωθεί την τάχιστη ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων και των υβριδικών οχημάτων, που η Κίνα ονομάζει «οχήματα της νέας ενέργειας».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Κινεζικών Αυτοκινητοβιομηχανιών, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν συνολικά κατά 11,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους φθάνοντας στα 15,54 εκατ. κομμάτια, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων και υβριδικών σημείωσαν αύξηση 43% φτάνοντας στα 6,94 εκατ. κομμάτια. Και αυτή η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων και υβριδικών στην Κίνα ήταν ο παράγοντας που έπεισε τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να προβλέψει πως η ζήτηση για πετρέλαιο στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο δεν θα σημειώσει σχεδόν καμία αύξηση. Η Κίνα θέλει να απαλλαγεί από το εισαγόμενο πετρέλαιο το γρηγορότερο δυνατόν – δεδομένου ότι το πετρέλαιο επηρεάζεται άμεσα και πολύ από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και έχει βεβαρημένο ιστορικό μεγάλων διακυμάνσεων στην τιμή του. Με τη στροφή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει το πετρέλαιο και να μειώσει το κόστος των εισαγωγών της.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")