Η Glencore ανακοίνωσε επισήμως ότι θέτει εκτός λειτουργία δύο ορυχεία χαλκού στην Αυστραλία, ενώ ελπίζει σε κρατική στήριξη προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτό το κοντινό χυτήριό της. Πρόκειται για ακόμα ένα λουκέτο στον μεταλλευτικό κλάδο της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με άλλες δυτικές αγορές εξαιτίας του κινεζικού ανταγωνισμού

Ο ελβετικός κολοσσός της παραγωγής και εμπορίας μετάλλων, Glencore, επιβεβαίωσε το κλείσιμο των δύο τελευταίων ορυχείων χαλκού στο Κουΐνσλαντ της Αυστραλίας. Τα δύο ορυχεία που λειτουργούσαν για περισσότερες από 6 δεκαετίας βρίσκονταν εντός ενός ευρύτερου μεταλλευτικού συμπλέγματος όπου υπάρχουν επίσης ορυχεία μόλυβδου και ψευδαργύρου, καθώς και ένα χυτήριο. Το τέλος λειτουργίας των ορυχείων χαλκού, το οποίο αποφασίστηκε καθώς τα αποθέματα μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια, θέτει υπό αμφισβήτηση και το μέλλον του χυτηρίου.

Η Glencore έχει δηλώσει πως επιθυμεί να διατηρήσει το χυτήριο ώστε να επεξεργάζεται ορυκτά άλλων παραγωγών στη χώρα. Εντούτοις, το κόστος λειτουργίας της υποδομής είναι ιδιαίτερα υψηλό και η διατήρησή του απαιτεί κρατική ενίσχυση. Επί του παρόντος, το χυτήριο έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 1 εκατομμυρίου τόνων πρώτων υλών σε ετήσια βάση. Ευρύτερα, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αποεπένδυσης από την Αυστραλία, καθώς μόλις χθες ανακοίνωσε την πώληση των ορυχείων ψευδαργύρου σε άλλη κοντινή τοποθεσία.

Η διοίκηση της Glencore δήλωσε πως η επιχείρηση δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Μάλιστα, επέρριψαν την ευθύνη στην Κίνα, αναφέροντας πως ο μεταλλευτικός κλάδος στηρίζεται από ισχυρές κρατικές επιδοτήσεις που τον καταστούν πολύ πιο ανταγωνιστικό.

Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία αποτελεί ένα από τα επίκεντρα του εντεινόμενου ανταγωνισμού για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς διαθέτει πλούσια κοιτάσματα ορυκτών. Εντούτοις, μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής καταλήγει στην Κίνα, όπου και επεξεργάζεται. Αυτό σημαίνει πως το Πεκίνο έχει καταφέρει να ελέγχει τις εφοδιαστικές αλυσίδες πολλών υλικών, ακόμα και αν δεν διαθέτει σημαντικά ποσοστά παραγωγής στο εσωτερικό της.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr