Την επενδυτική τους εκστρατεία, «Made for Germany», όπως την αποκαλούν, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα επισήμως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεσμεύτηκαν για «τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων» νέων επενδύσεων.
Μαζί με τα ποσά που έχουν ήδη δεσμεύσει στο πλαίσιο της εν λόγω επενδυτικής εκστρατείας, τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την περίοδο αυτή ανέρχονται σε 631 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο προγραμματισμένες όσο και νέες κεφαλαιουχικές δαπάνες, δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη. Περιλαμβάνουν επίσης και δεσμεύσεις από διεθνείς επενδυτές με στόχο να σταλεί «ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα» μετά τις εκροές των τελευταίων ετών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπως σχολιάζει το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η επενδυτική ένωση από τον ιδιωτικό τομέα είναι κρίσιμη για την οικονομία της Γερμανίας καθώς αναμένεται να λειτουργήσει ως τονωτική ένεση σε μια δύσκολη συγκυρία και να δώσει τέλος στα τρία χρόνια της στασιμότητας. Οι βασικοί τομείς της μεταποίησης στη χώρα, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι χημικές βιομηχανίες και οι εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού, έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του κόστους της ενέργειας που είναι δυσανάλογα υψηλό έναντι των ανταγωνιστών τους από άλλες χώρες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει ανασταλεί η ανάπτυξή τους εξαιτίας της γραφειοκρατίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η γερμανική οικονομία βασίζεται, άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να έχει δεχθεί πλήγμα από τους δασμούς που απειλεί να επιβάλει στα ευρωπαϊκά προϊόντα ο Ντόναλντ Τραμπ. Η επενδυτική εκστρατεία των γερμανικών επιχειρήσεων αποτελεί, έτσι, ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Μερτς σε μια δύσκολη συγκυρία για τον Γερμανό καγκελάριο, που βλέπει να υποχωρεί το προβάδισμά του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Παράλληλα, η ώθηση των εταιρικών επενδύσεων έρχεται λίγο προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανάπτυξη, που αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο. Και όλα αυτά ενώ πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην Αμερική. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Κρίστιαν Σιούινγκ, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank, υπογράμμισε πως «όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο στόχο, που είναι επιτέλους η επιστροφή της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στη Γερμανία και στην Ευρώπη». Ο κ. Σιούινγκ προσέθεσε ότι «αν η ανάπτυξη επιστρέψει στη Γερμανία, αυτό είναι καλό και όλη για την Ευρώπη» και τόνισε πως περιμένει περισσότερα τους επόμενους μήνες.
Η επενδυτική εκστρατεία έρχεται λίγο προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανάπτυξη, που αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το β΄ τρίμηνο.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Ρόλαντ Μπους, τόνισε ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν τόσο μεγάλες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσο και μικρές και μεσαίες εταιρείες, τις οποίες αποκάλεσε «κρυμμένους πρωταθλητές», αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της Deutsche Bank, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι «τα πάντα προσανατολίζονται στην ανάπτυξη κεφαλαίων σε μια χώρα, καθώς πιστεύουμε στη δύναμη της καινοτομίας της». Και προσέθεσε πως οι εταιρείες της επενδυτικής πρωτοβουλίας πιστεύουν «ότι με τους ανθρώπους που διαθέτουμε, μπορούμε να το οδηγήσουμε στο επόμενο επίπεδο». Ο κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Μερτς έχει δεσμευτεί να προωθήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να μειώσει τη γραφειοκρατία προκειμένου να καταστήσει τη Γερμανία ελκυστική για τους επενδυτές και να προωθήσει την καινοτομία. Εχει εξάλλου δεσμευθεί για ένα πρόγραμμα επενδύσεων με χρηματοδότηση από το χρέος ύψους έως και 500 δισ. ευρώ με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ετοιμόρροπων υποδομών, αλλά και μαζική αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη μπορεί να αρχίσει ήδη να επιταχύνεται. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από την S&P Global Market Intelligence, οι γερμανικές εταιρείες είναι πιο αισιόδοξες για την οικονομία από τις αρχές του 2022 και για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις. Οι γερμανικές επιχειρηματικές προοπτικές της S&P για τον Ιούνιο έδειξαν, επίσης, ότι για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2023 ο αριθμός των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη υπερέβη εκείνον των επιχειρήσεων που προβλέπουν περικοπές.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)