Η απόφαση, την οποία δημοσίευσαν οι δύο οργανώσεις την Τρίτη, επιβεβαιώνει ότι τα ιταλικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να εκδικάζουν υποθέσεις κλιματικών δικαστικών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν εκπομπές από τις θυγατρικές της Eni στο εξωτερικό.
«Αυτή η ιστορική απόφαση επιβεβαιώνει ότι η κλιματική δικαιοσύνη είναι εφικτή στην Ιταλία», ανέφεραν η Greenpeace Italia και η ReCommon σε κοινή δήλωση.
Οι δύο οργανώσεις υπέβαλαν αρχικά αγωγή τον Μάιο του 2023, ισχυριζόμενες ότι οι πολυετείς δραστηριότητες της Eni στον τομέα των ορυκτών καυσίμων συνέτειναν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, προκαλώντας τόσο τρέχουσες όσο και μελλοντικές βλάβες. Ζήτησαν από το δικαστήριο να εξακριβώσει την ευθύνη της Eni για παρελθούσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές ζημίες και ήθελαν επίσης να αναγκάσουν τον ενεργειακό όμιλο και τους βασικούς επενδυτές του να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους για το κλίμα.
Ο κρατικός δανειστής CDP - ο οποίος κατέχει μερίδια σε ομίλους που θεωρούνται στρατηγικοί από την κυβέρνηση - και το υπουργείο Οικονομικών κατονομάστηκαν ως συγκατηγορούμενοι, καθώς κατέχουν συνολικά το 31,8% της Eni.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Greenpeace Italia και η ReCommon ζήτησαν από το ιταλικό ανώτατο εφετείο διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφυγές σε σχέση με την κλιματική αλλαγή για το κλίμα, ώστε να βεβαιωθούν ότι το δικαστήριο της Ρώμης έχει δικαιοδοσία σε τέτοιες υποθέσεις. Μετά από αυτήν την απόφαση, η υπόθεση θα επιστρέψει στο αστικό δικαστήριο της Ρώμης.
Η Eni δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση.
«Η διαδικασία μπορεί επιτέλους να συνεχιστεί ενώπιον του δικαστηρίου της Ρώμης, όπου θα καταρριφθούν οι αβάσιμες θεωρίες που προέβαλαν η Greenpeace και η ReCommon σχετικά με την υποτιθέμενη ευθύνη της Eni για ζημίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο ενεργειακός όμιλος.