Οι χώρες της ΕΕ έχουν μεταφέρει στο εθνικό τους δίκαιο λιγότερες από τις μισές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αδειοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βάσει της Οδηγίας του 2023 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση της SolarPower Europe. Η εμπορική ομάδα αξιολόγησε την πρόοδο σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, αποκαλύπτοντας ότι

το μέσο ποσοστό μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο για βασικά μέτρα αδειοδότησης ανέρχεται σε λίγο κάτω από 50%.

Η Ιταλία, η Ρουμανία και η Σλοβενία προηγούνται με 78% μεταφορά, ενώ η Λετονία κατατάσσεται χαμηλότερη με 13%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Κροατία, τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβακία με 22%.

Η SolarPower Europe δήλωσε ότι παρά τη σταδιακή πρόοδο από το 2023, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην έχουν θεσπίσει μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας.

Η έκθεση επισημαίνει τα τρέχοντα εμπόδια, όπως τα αργά χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης, τη σύγχυση σχετικά με τις περιοχές επιτάχυνσης, την αδυναμία απλούστευσης της αδειοδότησης ηλιακής ενέργειας σε τεχνητές επιφάνειες και την κακή εφαρμογή της αρχής του υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Λίνα Ντουμπίνα, σύμβουλος πολιτικής για τη βιωσιμότητα στην SolarPower Europe, δήλωσε: «Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε την αδειοδότηση ηλιακής ενέργειας για να προωθήσουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη για να μετατρέψει τη νομοθετική φιλοδοξία σε πραγματική πρόοδο στην πράξη.»

Ο Dries Acke, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της SolarPower Europe, πρόσθεσε: «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ταχεία επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για το 2030, αλλά η αδειοδότηση παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο.

«Αυτή η ενημερωμένη έκθεση δείχνει ότι πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να υστερούν στην πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των κανόνων αδειοδότησης της ΕΕ βάσει της οδηγίας REDIII.»

 

«Ακόμα και όταν υπάρχουν νομικά πλαίσια, συχνά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά στην πράξη.»

 

Η αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2023, περιλαμβάνει δεσμευτικό στόχο για ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας τουλάχιστον 42,5% έως το 2030.

Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν τις διατάξεις περί αδειοδότησης της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Η SolarPower Europe κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στην εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων αντί να επιδιώξει την απορρύθμιση.

Ο σύνδεσμος παροτρύνει την ΕΕ να κατευθύνει τη χρηματοδότηση προς την εκπαίδευση των περιφερειακών και τοπικών αρχών αδειοδότησης, να προωθήσει εναρμονισμένους κανόνες για καινοτόμες ηλιακές τεχνολογίες και υβριδικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υποστηρίξει την καλύτερη ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των χωρών.

Η ομάδα δήλωσε ότι η απλοποίηση της αδειοδότησης παραμένει απαραίτητη για την επίτευξη της μετάβασης της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην απαιτούμενη κλίμακα και τον απαιτούμενο ρυθμό.

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr