Σε μαραθώνιο έχει εξελιχθεί η οικονομική ασφυξία για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, καθώς μία σειρά γεωπολιτικών συγκυριών οδηγούν σε εκτίναξη του ελλείμματος. Το βασικό πρόβλημα της Μόσχας είναι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, κάτι στο οποίο συναίνεσε σιωπηλά εγκρίνοντας την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στο πλαίσιο του OPEC+. Το Κρεμλίνο και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες του καρτέλ, όπως η Σαουδική Αραβία, ελπίζουν ότι ρίχνοντας τις τιμές, θα θέσουν εκτός ανταγωνισμού τους Αμερικάνους παραγωγούς. Αυτή η προσέγγιση, όμως, είναι εξίσου επώδυνη για τους ίδιους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η τιμή εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου σε ρούβλια για τον Ιούλιο άγγιξε τα 4.701 ρούβλια/ βαρέλι, 11,1% κάτω από το όριο κάλυψης του προϋπολογισμού. Η εικόνα αυτή συνδέεται με δύο παράγοντες: αφενός, την προαναφερθείσα πτώση των τιμών του πετρελαίου, και αφετέρου, την ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου εξαιτίας των πολιτικών Τραμπ. Χαρακτηριστικά, το ρούβλι έχει αυξηθεί κατά 45% από την αρχή του έτους, οπότε και ανέλαβε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τραμπ είχε δηλώσει πως επιθυμεί να μειώσει την αξία του δολαρίου προκειμένου να καταστήσει πιο ανταγωνιστικές τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η τιμή του ρωσικού ρουβλιού έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Πηγή: ΧΕ.
Ο συνδυασμός αποδεικνύεται εξαιρετικά ανησυχητικός για τη ρωσική οικονομία. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το έλλειμμα για το α’ εξάμηνο του 2025 έφτασε το 1,7% του ΑΕΠ, ή περίπου 3,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (47 δισεκατομμύρια δολάρια), ποσό που αναμενόταν για ολόκληρο το έτος. Το πραγματικό έλλειμμα στο τέλος του 2025 αναμένεται αρκετά υψηλότερο, καθώς η Μόσχα θα συνεχίσει να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, αυτές έχουν φτάσει το 6,3% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.