ΙΕΑ: Η Λιθουανία Πρέπει να Προχωρήσει σε Αναβάθμιση του Ηλεκτρικού της Δικτύου για να Πετύχει τους Στόχους της για το 2030

ΙΕΑ: Η Λιθουανία Πρέπει να Προχωρήσει σε Αναβάθμιση του Ηλεκτρικού της Δικτύου για να Πετύχει τους Στόχους της για το 2030
energia.gr
Τετ, 16 Ιουλίου 2025 - 09:21

Η Λιθουανία στοχεύει στην εξαγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποιεί ότι αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας να προχωρήσει σε ταχείες αναβαθμίσεις του δικτύου της

Έτσι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του IEA με τίτλο «Λιθουανία 2025», η στρατηγική της χώρας σηματοδοτεί μια απότομη παρέκκλιση από την ιστορική εξάρτηση της Λιθουανίας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ιδίως με προέλευση από τη Ρωσία. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να εξαπλασιαστεί έως το 2050, με τη μισή να χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου και των παραγώγων του.

Ο μετασχηματισμός κατέχει κεντρική θέση στην Εθνική Στρατηγική Ενεργειακής Ανεξαρτησίας (NEIS) της Λιθουανίας, η οποία ενημερώθηκε το 2024, και η οποία καθορίζει στόχους για ενεργειακή ασφάλεια, κλιματική ουδετερότητα, βιομηχανική ανάπτυξη και προσιτές τιμές.

Ο IEA προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η Λιθουανία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα. Το 2023, το πετρέλαιο κάλυπτε το 41% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, ενώ οι μεταφορές από μόνες τους κατανάλωναν το 75% των προϊόντων πετρελαίου.

Παρά τον διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διάστημα δύο ετών, η Λιθουανία εξακολουθεί να μην επιτυγχάνει τους στόχους της όσον αφορά τις ΑΠΕ για το 2030: 4,5 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας, 4,1 GW ηλιακής ενέργειας και 1,4 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ένας διαγωνισμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2024 ακυρώθηκε λόγω έλλειψης προσφορών - σημάδι αβεβαιότητας των επενδυτών.

Σύμφωνα με τον IEA, αν η χώρα της Βαλτικής θέλει να ανταποκριθεί στη μελλοντική ζήτηση, πρέπει να εκσυγχρονίσει γρήγορα το δίκτυό της. Ο IEA ζήτησε προληπτικές επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις στον τομέα του net metering, καθώς και νέα σήμανση των τιμών με στόχο την ευελιξία. Χωρίς ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και ισχυρότερα κίνητρα, η συμφόρηση του δικτύου θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία διέκοψε πλήρως τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία το 2022 και συγχρονίστηκε με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης τον Φεβρουάριο του 2025 - δέκα μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η αποσύνδεση αφορούσε αναβαθμίσεις υποδομών ύψους 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ με την υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 420 χλμ. νέων γραμμών και 200 MW αποθήκευσης μπαταριών.

«Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν», σημείωσε ο IEA, προσθέτοντας ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τις έγκαιρες μεταρρυθμίσεις, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την έγκαιρη παράδοση των υποδομών.

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr