Η δέσμευση άνθρακα θεωρείται ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς των πράσινων τεχνολογιών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών που ανησυχούν για τα περιθώρια κέρδους των ΑΠΕ. Μετά την οπισθοχώρηση των ΗΠΑ και την αργοπορία της Κίνας, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αναδειχθούν στον παγκόσμιο ηγέτη της δέσμευσης άνθρακα, έχοντας μάλιστα θέσει τον φιλόδοξο στόχο της απορρόφησης 450 εκατομμυρίων τόνων ετησίως μέχρι το 2050— ένας εντυπωσιακός αριθμός αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόλις 50 εκατομμύρια τόνοι παγκοσμίως.
Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προς το παρόν ξεχωρίσει τρεις τεχνολογίες, τις οποίες και αναμένεται να συμπεριλάβει στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα δημοσιευτεί άμεσα. Η πρώτη και πιο γνωστή είναι η Άμεση Δέσμευση και Αποθήκευση Άνθρακα (DACCS), η οποία χρησιμοποιεί χημικές αντιδράσεις ώστε να απορροφήσει CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα, και όχι κατά τη διαδικασία παραγωγής του σε βιομηχανικές μονάδες. Η δεύτερη είναι η Βιοενέργεια με Δέσμευση και Αποθήκευση Άνθρακα (BECCS), όπου το CO2 που παράγεται από τη χρήση βιοενέργειας απορροφάται πριν περάσει στην ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τεχνολογία BECCS μπορεί ακόμα και να απορροφήσει CO2 από την ατμόσφαιρα.
Μία τρίτη τεχνολογία είναι ο άνυδρος ξυλάνθρακας (biochar), ένα είδος κάρβουνου που παράγεται από την πυρόλυση της βιομάζας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία σειρά οργανικών χρήσεων. Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, η βιομάζα θα πρέπει να θερμαίνεται τουλάχιστον στους 350℃, ενώ θα υπάρξουν παράλληλες ρυθμίσεις προκειμένου η ζήτηση για βιομάζα να μην αυξηθεί δραματικά.

Η διαδικασία παραγωγής biochar. Πηγή: Biochar Today.
Με τη διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, η ΕΕ ευελπιστεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις για τον κλάδο της δέσμευσης άνθρακα, ο οποίος χαρακτηρίζεται πολύ πιο επικερδής από άλλες πρωτοβουλίες όπως η αναδάσωση. Και δεδομένων των προβλημάτων που καταγράφονται στην ανάπτυξη ΑΠΕ, η δέσμευση άνθρακα και τα συστήματα αποθήκευσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις νέες κινητήριες δυνάμεις για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη.