Σε μια συνέντευξη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Ενεργειακή Μετάβαση των FT στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου έως το τέλος του 2027, ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι η Κύπρος έχει να διαδραματίσει ρόλο επειδή βρίσκεται σε στρατηγική θέση. «Μπορεί να είναι μια χώρα που διασυνδέει περιοχές. Διασύνδεση περιοχών που σημαίνει παραγωγή υδρογόνου στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να είναι και πάλι παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή», είπε, προσθέτοντας ότι η θέση της Κύπρου στη μέση της Μεσογείου την καθιστά στρατηγικό σημείο για την τοποθέτηση καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας.
«Σήμερα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν βρίσκεται εκεί που γίνεται η παραγωγή και πρέπει να μεταφερθεί με κάποιο τρόπο, και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω καλωδίων ειδικής τεχνολογίας. Αλλά οι μεγάλες αποστάσεις έχουν προκλήσεις και σίγουρα η Κύπρος μπορεί να είναι το πρώτο σημείο σε ένα καλώδιο που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν πολλές χώρες που είναι υποψήφιες για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: η Σαουδική Αραβία είναι μία, η Αίγυπτος είναι μια άλλη, οπότε η ανεξαρτησία της Ευρώπης - δεν μιλάω μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο - οποιαδήποτε εξάρτηση της Ευρώπης σε οτιδήποτε θα δημιουργήσει προκλήσεις στο μέλλον. Συμβαίνει το ρωσικό φυσικό αέριο να είναι μία από τις εξαρτήσεις και στο μέλλον πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην έχει άλλες εξαρτήσεις από διαφορετικά είδη για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης», δήλωσε ο Παπαναστασίου. «Έχω κατά νου αυτά τα (σπάνια) μέταλλα, την αποθήκευση, δηλαδή τις μπαταρίες, τα υλικά που παράγουν φωτοβολταϊκά, οπότε όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν υπάρξει κάποια άλλη εξάρτηση κάπου αλλού. Η Κύπρος είχε πάντα έναν ρόλο ως συνεισφέρων», πρόσθεσε.
«Έχουμε φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ). Πιστεύω ότι μπορεί να μην είναι τεράστιες ανακαλύψεις, αλλά είναι καλές ανακαλύψεις. Μιλάμε μέχρι στιγμής κοντά στα 17 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)», δήλωσε ο Παπαναστασίου, προσθέτοντας ότι η αγορά της Κύπρου δεν χρειάζεται όλο αυτό το αέριο για συμβατική παραγωγή ενέργειας. «Σίγουρα, αυτό το αέριο μπορεί να διατεθεί για ό,τι χρειάζεται στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτήν που έχουμε στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και υπάρχουν κοντινές χώρες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το αέριο», είπε.
Στις 7 Ιουλίου, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ExxonMobil ανακάλυψε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου σε μια προοπτική στα ανοικτά των ακτών του νησιού της Μεσογείου. Ένας άλλος αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας, η Chevron, εργάζεται επί του παρόντος για την ανάπτυξη φυσικού αερίου Aphrodite, δυναμικότητας 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών, στο τεμάχιο 12, ενώ η ιταλική ENI ολοκληρώνει ένα σχέδιο ανάπτυξης για την ανακάλυψη 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών στο τεμάχιο 6.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου υποστήριξε ότι το φυσικό αέριο είναι το καθαρότερο από τα ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο για την συμβατική παραγωγή ενέργειας. Δεδομένων των σημερινών τεχνολογιών και της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα, εξακολουθείτε να χρειάζεστε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές συναγωγής απλώς και μόνο επειδή χρειάζεται να διατηρήσετε την αδράνεια στα δίκτυα. Και ναι, το φυσικό αέριο πρέπει να επιβιώσει, και αυτή είναι η προσωπική μου πεποίθηση ότι θα επιβιώσει για μερικά χρόνια ακόμη μέχρι οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών να φτάσουν σε ένα βαθμό αναβάθμισης που να μπορούν να υποστηρίξουν ό,τι χρειάζεται σε ένα δίκτυο χωρίς την υποστήριξη της συμβατικής παραγωγής ενέργειας», δήλωσε στο NE Global.
Καθώς η Κύπρος προετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026, για δεύτερη φορά, δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη το 2012, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι ενώ η ΕΕ εργάζεται ενεργά για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών πηγών ορυκτών καυσίμων, θα πρέπει να αποφύγει τη δημιουργία νέων εξαρτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. «Η Ευρώπη στρέφεται σε άλλες πηγές εφοδιασμού αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, πρόκειται για εξαρτήσεις. Έχουν υπογραφεί μεγάλα συμβόλαια με το Κατάρ και συμβόλαια με τις ΗΠΑ και λόγω της έλλειψης πόρων στην Ευρώπη καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι εξαρτήσεις θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα. Γι' αυτό είναι σημαντικό η Ευρώπη να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να μπορεί να είναι ανεξάρτητη με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, η πληρωμή για τεχνολογίες έχει κόστος για τους πολίτες και την οικονομία της Ευρώπης και αυτό αναφέρθηκε στην έκθεση Mario Draghi, την οποία όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι πρέπει να σκεφτούμε και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», είπε.
Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πάνω από την Πράσινη Συμφωνία
«Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή είναι αυτό που πυροδότησε αυτή τη μετάβαση, εννοώ την Πράσινη Συμφωνία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να το αλλάξουμε και να θέσουμε αυτή τη μετάβαση ως ωφέλιμη για το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο και στη συνέχεια ως νούμερο δύο την κλιματική αλλαγή», υποστήριξε ο Παπαναστασίου. «Εκτός αν είστε ανταγωνιστικοί με τους κύριους ανταγωνιστές σας στις τεχνολογίες, στην υψηλή τεχνολογία, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, τότε η κλιματική αλλαγή θα πέσει πολύ χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. Πρέπει να έχετε σταθερές και βιώσιμες οικονομίες για να μπορείτε να εξηγήσετε την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει την πρόσβασή της σε κρίσιμα ορυκτά και να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικές πηγές, ιδίως την Κίνα, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ουκρανία ήταν πηγή και ενδεχομένως εξακολουθεί να είναι πηγή. Υπάρχει αυτή η συμφωνία με τις ΗΠΑ, ότι τα σπάνια μέταλλα έχουν διατεθεί σε μεγάλο βαθμό για χρήση από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέταλλα που βρίσκονται εντός της Ευρώπης, αλλά όχι αρκετά. Η Κίνα έχει καταφέρει πολύ πρακτικά να εξασφαλίσει όλα αυτά τα σπάνια μέταλλα στη Βραζιλία, στην Αφρική», είπε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων.
«Η αργή λήψη αποφάσεων επιτρέπει στους ανταγωνιστές σας να είναι πιο γρήγοροι και να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο τελικά είναι η ανταγωνιστικότητά σας, ο κλάδος σας και όταν οι οικονομίες δεν είναι υγιείς, αυτό επηρεάζει τους πολίτες και οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και δημιουργεί πολιτικές αναταραχές και συζητήσεις και περιττές συζητήσεις, γι' αυτό είναι σημαντικό για την Ευρώπη να είναι γρήγορη στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο Παπαναστασίου.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ανατολικής Μεσογείου
« Η ιστορία μας έχει δείξει ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι ένα διάλειμμα μεταξύ δύο πολέμων. Πρέπει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Εννοώ ότι δεν πρέπει να καθυστερούμε και να σταματάμε να παίρνουμε αποφάσεις ως Ευρωπαίοι εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή ή επειδή αυτό συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ευρώπη έχει την ικανότητα και τη μάζα ή τη δυναμική και τη δύναμη να είναι ανεξάρτητη. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μας, πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο και να το εφαρμόσουμε με μεγάλη ακρίβεια και αυτό το σχέδιο είναι ότι εάν υπάρξει πόλεμος στη Μέση Ανατολή, απλώς βάλτε τον στην εξίσωσή σας και χειριστείτε τον και διαχειριστείτε τον ως μέρος της λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας.
«Η μόνη μου ανησυχία σε αυτήν την περιοχή είναι η αστάθεια και η απουσία φυσικού αερίου για τη μεγαλύτερη χώρα των 135 εκατομμυρίων πολιτών, την Αίγυπτο. Επιδοτούν σε μεγάλο βαθμό την ηλεκτρική ενέργεια των πολιτών τους. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω αστάθεια χωρίς πόλεμο, απλώς και μόνο επειδή οι πολίτες της Αιγύπτου αναμένουν ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι χαμηλή και θα παραμείνει χαμηλή», δήλωσε ο Παπαναστασίου, προσθέτοντας: «Με την απουσία φυσικού αερίου για τη μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές θα αυξηθούν, με την αναταραχή που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και ακούσαμε νωρίτερα σήμερα στο πάνελ (17 Ιουνίου) ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο έχουν διακοπεί για λόγους ασφαλείας και αυτό θα δημιουργήσει ένα είδος αστάθειας στην περιοχή», είπε. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, το τελευταίο σταμάτησε τις εξαγωγές προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία για πάνω από μια εβδομάδα, αφού έκλεισε το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο εκμεταλλεύεται η Chevron, και το κοίτασμα Καρίς, το οποίο εκμεταλλεύεται η ελληνική Energean. «Γι' αυτό παρακολουθούμε τι συμβαίνει γενικά στην περιοχή εκεί, επειδή η αστάθεια μπορεί να είναι από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά όταν πρόκειται για 135 εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται στα νότια της Κύπρου», δήλωσε ο Παπαναστασίου.
www.neglobal.eu