Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδια επιβολής φόρου στις ψηφιακές εταιρείες, μια κίνηση που προσφέρει προφανή νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ και στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple και η Meta.
Με τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία, η ΕΕ απέσυρε τα σχέδια για ψηφιακό φόρο, από τη λίστα των μέτρων που θα αυξήσουν τα έσοδα της Ένωσης την επόμενη επταετία, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή και περιήλθε στην κατοχή του POLITICO.
Με λίγες μόνο μέρες να απομένουν πριν από την αποκάλυψη του σχεδίου προϋπολογισμού, κορυφαία στελέχη της ΕΕ βρίσκονται σε κρίσιμες συζητήσεις για να αποφασίσουν ποιοι φόροι θα συμπεριληφθούν στην πρόταση της Επιτροπής, που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.
Αλλαγή πορείας «εν πλω» για την ΕΕ
Η απόφαση να μη θεσπιστεί ψηφιακός φόρος, αποτελεί σαφέστατη αλλαγή πορείας για την ΕΕ, η οποία μόλις τον Μάιο είχε προτείνει τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών.
Η αναδίπλωση αυτή μπορεί -λένε κάποιες πηγές- να είναι μια στρατηγική κίνηση από πλευράς ΕΕ, που επιδιώκει απεγνωσμένα ευνοϊκούς όρους στο εμπόριο με τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ εξάλλου ήδη απείλησε με δασμούς τον Καναδά ως αντίποινα για τους ψηφιακούς φόρους που επέβαλε.
Το έγγραφο, που ενδέχεται να τροποποιηθεί πριν τη δημοσίευση, παρουσίασε μια λίστα πιθανών φόρων χωρίς να προσδιορίζει πόσα έσοδα αναμένεται να αποφέρουν.
Πιθανοί νέοι φόροι της ΕΕ
Το ζήτημα της επιβολής νέων φόρων από την ΕΕ υπήρξε πάντα ευαίσθητο, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών διστάζουν να δώσουν στην Κομισιόν υπερβολική εξουσία να συγκεντρώνει χρήματα από τους ψηφοφόρους τους και υπερβολική αυτονομία για τον τρόπο δαπάνης τους. Η συντριπτική πλειονότητα των πόρων της ΕΕ προέρχεται από τις εισφορές των κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αντί για μια τεχνολογική εισφορά, θέλει να προτείνει τρεις νέους φόρους με στόχο τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste), τα προϊόντα καπνού και τις μεγάλες εταιρείες στην ΕΕ με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν έσοδα ύψους 25 έως 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του κοινού χρέους της ΕΕ που προκλήθηκε από τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία Covid.
Η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή φόρου σε ολόκληρη την ΕΕ στα προϊόντα καπνού, όπως τα τσιγάρα και τα πούρα. Τα προϊόντα αυτά φορολογούνται επί του παρόντος από τις χώρες, οι οποίες κρατούν τα έσοδα για τον εαυτό τους.
Η ιδέα έρχεται καθώς η ΕΕ προσπαθεί να προωθήσει νέους φόρους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στα προϊόντα ατμίσματος, στους οποίους αντιτίθενται η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ρουμανία.
Σουηδία: «Εντελώς απαράδεκτη η παράδοση μέρους των εσόδων μας»
Αν και δεν αντιτίθεται στους προτεινόμενους νέους φόρους, η Σουηδία δήλωσε ότι η παράδοση μέρους των εθνικών της εσόδων στην ΕΕ είναι “εντελώς απαράδεκτη”.
Η πρόταση της Τετάρτης αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει τις προτάσεις από το 2021 για την επιβολή συνοριακού φόρου άνθρακα και την ανάληψη μεριδίου των εσόδων που προκύπτουν από το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS).
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα τους νέους φόρους.
(από naftemporiki.gr)