στη Ρώμη στις 9 Ιουλίου από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Newcleo, Stefano Buono, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του πυρηνικού σταθμού Ignalina, Linas Baužys, οι εταίροι θα εξετάσουν τον πιθανό ρόλο του μικρού αρθρωτού, μολυβδόψυκτου ταχέως κινούμενου αντιδραστήρα της Newcleo στην παροχή οικονομικά βιώσιμων, ασφαλών, αξιόπιστων και αποδοτικών ενεργειακών λύσεων στη Λιθουανία και για τον ασφαλή χειρισμό του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου της χώρας.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας - που υπογράφηκε παρουσία του Λιθουανού Υπουργού Ενέργειας Žygimantas Vaičiūnas - ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας σε τομείς όπως: αξιολογήσεις χωροθέτησης· επανεπεξεργασία των αποθεμάτων χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων της Λιθουανίας· πιθανές βιομηχανικές εφαρμογές σε σχέση με την παραγωγή υδρογόνου και αμμωνίας· και δημιουργία τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού πυρηνικής ενέργειας. Το έργο στοχεύει επίσης στην αξιολόγηση της σκοπιμότητας ενσωμάτωσης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), όπως αυτός του σχεδιασμού της Newcleo, σε ένα ενεργειακό σύστημα που δίνει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας του δικτύου, συμβάλλοντας παράλληλα στον ευρύτερο στόχο της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Τον περασμένο μήνα, η Newcleo και η σλοβακική κρατική εταιρεία διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων JAVYS υπέγραψαν συμφωνία μετόχων κοινής επιχείρησης, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή έως και τεσσάρων ταχέων αντιδραστήρων Newcleo με ψύξη μολύβδου στις εγκαταστάσεις του Bohunice. Οι μονάδες θα τροφοδοτούνται με μικτό καύσιμο οξειδίου ουρανίου/πλουτωνίου (MOX) που κατασκευάζεται από υπάρχον χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο της Σλοβακίας, το οποίο εξάγεται από τον τρέχοντα στόλο αντιδραστήρων της χώρας.
Η Newcleo δήλωσε ότι επιδιώκει να επεκτείνει αυτό το λειτουργικό μοντέλο σε άλλες περιοχές με υφιστάμενες πυρηνικές δραστηριότητες ή παλαιά αναλωμένα καύσιμα, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ως τρόπο βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων, προωθώντας παράλληλα την ενεργειακή ανεξαρτησία.
Δύο μεγάλοι αντιδραστήρες RBMK στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ignalina παρείχαν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας μέχρι το κλείσιμό τους το 2004 και το 2009, ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής παροπλίζεται από τον πυρηνικό σταθμό Ignalina, ο οποίος έχει αφαιρέσει καύσιμο από τους αντιδραστήρες και το έχει τοποθετήσει σε ξηρά βαρέλια για προσωρινή αποθήκευση στον χώρο. Η διαδικασία παροπλισμού αναμένεται να διαρκέσει έως το 2038.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συστήσει μια ομάδα εργασίας για να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις ευκαιρίες ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, με τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες να θεωρούνται πιθανή επιλογή. Η ομάδα εργασίας, εντός του Υπουργείου Ενέργειας, θα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το εργοστάσιο Ignalina που έκλεισε, ενώ η Κρατική Επιθεώρηση Ασφάλειας Πυρηνικής Ενέργειας αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για κανονισμούς ασφαλείας.
Η Εθνική Στρατηγική Ενεργειακής Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας - που δημοσιεύθηκε το 2024 - προέβλεπε τη λήψη απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση SMR έως το 2028, με την πρώτη να τίθεται σε λειτουργία έως το 2038.