Το σαμποτάζ του 2022 στον αγωγό φυσικού αερίου NordStream, τον κύριο διάδρομο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατέδειξε την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών στην Ευρώπη. Ακολούθησαν και άλλα περιστατικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εργαλεία, τόσο για την έρευνα, όσο και για την επισκευή αγωγών και καλωδίων κάτω από το νερό.
«Πρόκειται για μια κρίσιμη ικανότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ben Balmforth, ανώτερος συνεργάτης στο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ» ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την τεχνολογία.
Η δυνατότητα του ρομπότ για επισκευές σε πλοία εν πλω παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμμάχους που επιθυμούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ναυτικών τους, πρόσθεσε ο Balmforth, χαρακτηρίζοντας τη νέα τεχνολογία «game changer». Η εκτέλεση εργασιών σε ένα πλοίο εν πλω— σε σχέση με το συμβατικό ναυπηγείο— δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με συνέπεια και σε κλίμακα, είπε.
Τα ρομπότ της Kongsberg Ferrotech σφραγίζουν τις περιοχές που χρειάζονται εργασίες και στη συνέχεια αποβάλλουν το θαλασσινό νερό για να δημιουργήσουν το λεγόμενο «ξηρό περιβάλλον» όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν επισκευές και επιθεωρήσεις. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η ανάγκη ανθρώπων-δυτών και μπορεί να γίνει χωρίς να διακοπεί η παραγωγή, μειώνοντας το κόστος και τις εκπομπές ρύπων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Kongsberg Ferrotech Christopher Carlsen.
Υπάρχουν περίπου 160.000 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων αγωγών παγκοσμίως, με καθημερινές διαρροές που προκαλούν περιβαλλοντική ζημία και απαιτούν δαπανηρές επισκευές, δήλωσε το στέλεχος.
Ο κύριος χρηματοδότης της Kongsberg Ferrotech είναι η Kongsberg Innovation, η οποία με τη σειρά της ανήκει σε εταιρείες όπως ο πετρελαϊκός γίγαντας Equinor και η αμυντική επιχείρηση Kongsberg Gruppen. Πρόσφατα ολοκλήρωσαν ένα έργο με την Equinor, τη Shell, και τη SINTEF που επικεντρώθηκε στην τρισδιάστατη εκτύπωση από μέταλλο σε μέταλλο σε βάθος.