των 900 MWe τέθηκαν σε εμπορική λειτουργία μεταξύ 1977 και 1988, ενώ οι 20 μονάδες της των 1300 MWe τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ 1985 και 1993. Οι τέσσερις αντιδραστήρες N4 συνδέθηκαν στο δίκτυο μεταξύ 1984 και 1991. Ο Flamanville 3 EPR συνδέθηκε στο δίκτυο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Στη Γαλλία, η άδεια δημιουργίας πυρηνικής εγκατάστασης εκδίδεται από την κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας (ASNR). Η άδεια αυτή εκδίδεται χωρίς χρονικό περιορισμό και κάθε δέκα χρόνια διενεργείται διεξοδική επιθεώρηση της εγκατάστασης, η οποία ονομάζεται «περιοδική επιθεώρηση», για την αξιολόγηση των συνθηκών για τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η ASNR έχει πλέον αποφασίσει ότι οι μονάδες των 1300 MW μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά την τέταρτη περιοδική τους αξιολόγηση, η οποία διεξάγεται μετά από 40 χρόνια λειτουργίας.
Η ASNR σημείωσε ότι η τέταρτη περιοδική επιθεώρηση ασφάλειας των αντιδραστήρων 1300 MWe είναι «ιδιαίτερης σημασίας, καθώς, κατά τον σχεδιασμό συγκεκριμένου εξοπλισμού αντιδραστήρων, υιοθετήθηκε η υπόθεση λειτουργίας 40 ετών. Η συνέχιση πέραν αυτής της περιόδου απαιτεί ενημέρωση των μελετών σχεδιασμού ή αντικατάσταση εξοπλισμού».
Ανέφερε: «Η ASNR θεωρεί ότι όλες οι διατάξεις που προβλέπονται από την EDF και εκείνες που ορίζει ανοίγουν την προοπτική συνεχούς λειτουργίας αυτών των αντιδραστήρων για τα δέκα χρόνια που ακολουθούν την τέταρτη περιοδική τους αξιολόγηση».
Οι διατάξεις που σχεδιάζει η EDF στο πλαίσιο της γενικής φάσης της τέταρτης περιοδικής αναθεώρησης των αντιδραστήρων των 1300 MWe αποτέλεσαν αντικείμενο εθνικής διαβούλευσης από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Η ASNR συμβουλεύτηκε επίσης το κοινό, μέσω του ιστότοπού της, σχετικά με το σχέδιο απόφασής της μεταξύ 16 Μαΐου και 15 Ιουνίου 2025.
Στην απόφασή της, η ASNR ορίζει την εφαρμογή των σημαντικών βελτιώσεων ασφαλείας που σχεδιάζει η EDF, καθώς και τις πρόσθετες διατάξεις που θεωρεί απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων της αναθεώρησης.
«Αυτή η απόφαση ολοκληρώνει την λεγόμενη γενική φάση της αναθεώρησης, η οποία αφορά τις μελέτες και τις τροποποιήσεις των εγκαταστάσεων που είναι κοινές σε όλους τους αντιδραστήρες των 1300 MWe, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί με παρόμοιο μοντέλο», σημείωσε η ASNR. «Συνοδεύεται από επιστολή που διατυπώνει πρόσθετα αιτήματα για θέματα που παρουσιάζουν μικρότερα διακυβεύματα».
Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι οι βελτιώσεις και τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε κάθε αντιδραστήρα ξεχωριστά κατά τη διάρκεια των τέταρτων περιοδικών αξιολογήσεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως το 2040. Αυτές οι αξιολογήσεις θα λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε εγκατάστασης, ανέφερε. Τα μέτρα που σχεδιάζει η EDF για κάθε αντιδραστήρα θα υποβληθούν σε δημόσια έρευνα.
Η ASNR απαιτεί από την EDF να υποβάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούνται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων και τις προθεσμίες τους, καθώς και σχετικά με τη βιομηχανική ικανότητα τόσο της EDF όσο και των εξωτερικών εργολάβων της να ολοκληρώσουν τις τροποποιήσεις των εγκαταστάσεων εντός των καθορισμένων χρονικών πλαισίων. Η ρυθμιστική αρχή απαιτεί τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η EDF αναμένει να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων των 1300 MWe.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας έθεσε τους όρους για τη συνέχιση της λειτουργίας των αντιδραστήρων 900 MWe της EDF πέραν των 40 ετών. Τον Αύγουστο του 2023, η μονάδα 1 του πυρηνικού σταθμού Tricastin στη νότια Γαλλία έγινε ο πρώτος γαλλικός αντιδραστήρας παραγωγής ενέργειας που έλαβε άδεια λειτουργίας πέραν των 40 ετών.