Η Γερμανία έκανε ένα τολμηρό βήμα για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, εγκρίνοντας μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Ολλανδία για γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, και συγκεκριμένα στα ανοικτά των ακτών του νησιού Μπόρκουμ. Αυτή η απόφαση, που στοχεύει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών μετά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη μειωμένη εξάρτηση

από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει πυροδοτήσει τόσο αισιοδοξία όσο και περιβαλλοντικές ανησυχίες. Το έργο, με επικεφαλής την ολλανδική εταιρεία One-Dyas, θα μπορούσε να αποφέρει έως και 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που ισοδυναμεί με περίπου το 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2024. Παρακάτω, διερευνούμε τις λεπτομέρειες αυτής της εξέλιξης, το ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας, τις δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.

Η Γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα σημαντικό χρονικό περιορισμό. Η οικονομία της χώρας διανύει την τρίτη συνεχόμενη χρονιά αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ και οι εταιρείες κλείνουν εργοστάσια και μετεγκαθίστανται για να βρουν φθηνότερη ενέργεια.

Το ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας είναι ένα σύνθετο μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας (μέχρι την σταδιακή κατάργησή του το 2023). Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Δράσης για το Κλίμα, το 2024, η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας της Γερμανίας ήταν περίπου: 

  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας : 46% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (αιολική, ηλιακή, βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια), με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο.
  • Φυσικό αέριο : 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, κρίσιμο για τη θέρμανση, τη βιομηχανία και την παραγωγή ενέργειας.
  • Άνθρακας : 26% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αν και το μερίδιό του μειώνεται λόγω των κλιματικών στόχων.
  • Πετρέλαιο : 35% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, κυρίως για τις μεταφορές και τη βιομηχανία.
  • Άλλα : Μικρές συνεισφορές από τα απόβλητα στην παραγωγή ενέργειας και άλλες πηγές.

Το φυσικό αέριο παραμένει ακρογωνιαίος λίθος του ενεργειακού συστήματος της Γερμανίας, χρησιμεύοντας ως «καύσιμο γέφυρας» για την εξισορρόπηση των διαλείποντων ανανεώσιμων πηγών. Η απώλεια ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο μέσω των Nord Stream 1 και 2, που κάποτε αντιπροσώπευαν πάνω από το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας, έχει αναγκάσει τη χώρα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως αυτός στο Mukran, και τώρα το εγχώριο υπεράκτιο φυσικό αέριο, αποτελούν μέρος αυτής της στρατηγικής. Το έργο Borkum ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Γερμανίας να εξασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα μεταβεί σε μηδενικό καθαρό καύσιμο έως το 2045.

Η έγκριση από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο μιας διμερούς συμφωνίας με την Ολλανδία επιτρέπει στην One-Dyas να εξάγει φυσικό αέριο από μια διασυνοριακή δεξαμενή στη Θάλασσα Wadden, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το έργο, γνωστό ως Πύλη προς τον Εμς (GEMS), βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις υπό τον πρώην υπουργό Οικονομίας Robert Habeck, πολιτικό του Πράσινου Κόμματος, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Η νυν υπουργός Οικονομίας Katherina Reiche, από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), υποστηρίζει ότι το έργο θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ενσωματώνοντας παράλληλα μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 Το κοίτασμα εκτιμάται ότι θα περιέχει έως και 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως , ένας σημαντικός όγκος που θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2024 (περίπου 86 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν ήδη από τον Αύγουστο του 2025, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από τις κρατικές αρχές της Κάτω Σαξονίας, οι οποίες έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως για τις εργασίες.
 
Για να μετριάσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, η One-Dyas έχει δεσμευτεί να τροφοδοτεί τις εργασίες γεώτρησης με ηλεκτρική ενέργεια από ένα γερμανικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο, μειώνοντας τις εκπομπές CO2. Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες όπως η Environmental Action Germany (DUH) προειδοποιούν για πιθανή βλάβη στη βιοποικιλότητα της θάλασσας Wadden και έχουν καταθέσει νομικές προσφυγές, υποστηρίζοντας ότι το έργο διακινδυνεύει να «βιομηχανοποιήσει τα ορυκτά καύσιμα» μιας προστατευόμενης θαλάσσιας ζώνης.
Μεταφορά φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα στη Γερμανία
Η μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Borkum στη Γερμανία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό υπεράκτιων και χερσαίων υποδομών, αξιοποιώντας υπάρχοντες και σχεδιαζόμενους αγωγούς. Η διαδικασία έχει ως εξής: 

  • Εξόρυξη και Επεξεργασία στην ανοικτή θάλασσα : Το φυσικό αέριο θα εξάγεται από το κοίτασμα μέσω ολλανδικής πλατφόρμας που λειτουργεί η One-Dyas. Η αρχική επεξεργασία θα πραγματοποιηθεί στην ανοικτή θάλασσα για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών και την προετοιμασία του αερίου για μεταφορά.
  • Υποθαλάσσιος Αγωγός : Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από το σημείο γεώτρησης στην Ολλανδία, περίπου 10 χιλιόμετρα από το νησί Μπόρκουμ. Αυτός ο αγωγός θα συνδεθεί με το ολλανδικό δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο είναι άρτια ενσωματωμένο με τις υποδομές της Γερμανίας.
  • Χερσαία Μεταφορά : Από την Ολλανδία, το φυσικό αέριο μπορεί να εισέλθει στη Γερμανία μέσω υφιστάμενων διασυνοριακών αγωγών, όπως τα συστήματα NOGAT ή Nord Stream Interconnector , τα οποία συνδέουν τα ολλανδικά και γερμανικά δίκτυα φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στη συνέχεια στο εκτεταμένο χερσαίο δίκτυο αγωγών της Γερμανίας, το οποίο λειτουργεί από εταιρείες όπως η Open Grid Europe (OGE), για διανομή σε βιομηχανικούς κόμβους, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και νοικοκυριά.
  • ναλλακτικές Διαδρομές : Εάν απαιτείται πρόσθετη χωρητικότητα, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διοχετευθεί στους τερματικούς σταθμούς LNG της Γερμανίας (π.χ., Wilhelmshaven ή Mukran) για επαναεριοποίηση και διανομή, αν και αυτό είναι λιγότερο πιθανό δεδομένης της επιλογής απευθείας αγωγού.

Η υποδομή φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι ισχυρή, με πάνω από 500.000 χιλιόμετρα αγωγών και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ικανών να χωρέσουν 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το φυσικό αέριο του Μπόρκουμ πιθανότατα θα ρέει μέσω του δικτύου H-Gas , το οποίο χειρίζεται αέριο υψηλής θερμαντικής αξίας κατάλληλο για βιομηχανική και οικιακή χρήση. Η εγγύτητα του έργου με τις υπάρχουσες υποδομές ελαχιστοποιεί την ανάγκη για νέους αγωγούς, μειώνοντας το κόστος και τις περιβαλλοντικές διαταραχές.

Το έργο Borkum αποτελεί στρατηγική νίκη για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, μειώνοντας την εξάρτηση από τις ασταθείς παγκόσμιες αγορές LNG και παρέχοντας μια εγχώρια πηγή φυσικού αερίου. Ενισχύει επίσης τους δεσμούς με την Ολλανδία, έναν βασικό ενεργειακό εταίρο. Ο Υπουργός Οικονομίας Reiche τόνισε ότι το έργο θα «ωφελήσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», σταθεροποιώντας ενδεχομένως τις τιμές και την προσφορά για τις γειτονικές χώρες.
 


Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr