Αφορά κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους Hellfire

Σταματά την τροφοδοσία της Ουκρανίας με ορισμένα όπλα η Ουάσιγκτον, κίνηση που ενδεχομένως να υποκρύπτει νέες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Η απόφαση των ΗΠΑ, που φαίνεται να αφορά μεταξύ άλλων τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, αιφνιδίασε το Κίεβο που φοβάται κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας και αδυναμία να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως σταματά την προμήθεια της Ουκρανίας με ορισμένους τύπους όπλων, στους οποίους σύμφωνα με το Politico και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνονται τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, συστήματα ακριβείας του πυροβολικού και πύραυλοι Hellfire.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Άνα Κέλι, η απόφαση αυτή ελήφθη «για να τεθούν τα συμφέροντα της Αμερικής πάνω απ’ όλα» μετά από επανεξέταση από το υπουργείο Άμυνας της «στρατιωτικής υποστήριξης και βοήθειας των ΗΠΑ προς άλλες χώρες».

Δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της απόφασης υποστηρίζουν πως το Πεντάγωνο προχώρησε στην απόφαση αυτή γιατί τα αμερικανικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά πολύ τις τελευταίες ημέρες. Στα αποθέματα περιλαμβάνονται πυρομαχικά ακριβείας και συστήματα αεράμυνας που καταρρίπτουν ρωσικά drones και πυραύλους.

Η αμερικανική απόφαση πάντως ξενίζει, καθότι ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα πως εξετάζει την πώληση περισσότερων αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος αρχικά είχε μετριάσει τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στη Ρωσία, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να τερματίσει σύντομα τον πόλεμο, είχε τον τελευταίο καιρό εκφράσει απογοήτευση για τη στάση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και για τον λόγο αυτό εμφανιζόταν πρόθυμος να ενισχύσει το Κίεβο με περισσότερα όπλα.

Επικοινωνία

Η απόφαση για διακοπή μέρους της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία συνέπεσε με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δυόμισι χρόνια.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά πάνω από δύο ώρες, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν, προσθέτοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία στην Ουκρανία και έναρξη συνομιλιών για μία «σταθερή και μόνιμη διευθέτηση της σύγκρουσης».

Παρέμβαση για το Ουκρανικό έκανε χθες και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο δίκτυο RND πως «είναι καλό που μιλάμε ξανά με τη Ρωσία. Χωρίς να μιλάμε, αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία σίγουρα δεν θα τελειώσει».

«Έτσι ξεπεράσαμε τον Ψυχρό Πόλεμο και έτσι πρέπει να κάνουμε και στο μέλλον», τόνισε η Μέρκελ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αμερικανική απόφαση, με τον εκπρόσωπο του Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει πως «θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου».

Αντιθέτως η Ουκρανία δήλωσε ότι κάλεσε τον υπηρεσιακό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κίεβο για να τονίσει τη σημασία της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι οποιαδήποτε διακοπή θα ενθάρρυνε τη Ρωσία, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου αποτυγχάνουν.

«Η ουκρανική πλευρά τόνισε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αναβολή στη στήριξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας θα ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο να συνεχίσει τον πόλεμο και την τρομοκρατία, παρά να επιδιώξει την ειρήνη», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του CNN, το οποίο επικαλείται αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών από Ουκρανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών της που πολεμούν στη Ρωσία στην πρώτη γραμμή με την Ουκρανία, στέλνοντας 25.000 με 30.000 επιπλέον στρατιώτες να βοηθήσουν τη Μόσχα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr