Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές που τρέχουν μαραθώνιο ώστε να εξασφαλίσουν άμεσα μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η γενική διορία της 9ης Ιουλίου που είχε δώσει ο Πρόεδρος Τραμπ είναι όλο και πιο κοντά, αν και ο Υπουργός Οικονομίας, Σκοτ Μπέσεντ, ανέφερε χθες πως εφόσον το αποφασίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα μπορούσαν να δοθούν μεμονωμένες παρατάσεις μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν, βέβαιοι και οι πιο παράτολμοι που ποντάρουν σε νέα κυβίστηση Τραμπ, με το προσωνύμιο TACO να ακούγεται σε πολλά πηγαδάκια τις τελευταίες εβδομάδες.
Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει θέσει τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να επιστρέψουν στο επίπεδο δασμών που ίσχυε πριν τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ ή ακόμα και μηδενικούς δασμούς εκατέρωθεν όπου αυτό προϋπήρχε. Τομείς αυξημένου ενδιαφέροντος είναι τα αλκοολούχα ποτά, η ιατρική τεχνολογία, τα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους, οι ημιαγωγοί, και τα φάρμακα. Δεύτερον, η Ευρώπη έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, με τη σημερινή επιβάρυνση να βρίσκεται στο 25%. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η άμεση μείωση των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα, οι οποίοι κινούνται στο 50%. Τρίτον, η ΕΕ πιέζει ώστε η όποια συμφωνία επιτευχθεί μέχρι τις 9 Ιουλίου να έχει άμεση ισχύ προκειμένου να ξεκινήσει η ομαλή επαναλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις εβδομάδων ή και μηνών.
Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών πως αν εντέλει καταλήξουν σε κάποια συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδας, τότε αυτή πιθανότατα θα είναι άκρως ασύμμετρη. Χαρακτηριστικά, τα επίσημα έγγραφα της κυβέρνησης Τραμπ προς την ΕΕ δεν περιλαμβάνουν καμία υποχώρηση εκ μέρους των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να επιθυμεί διακαώς μία σαφή νίκη έναντι της Ευρώπης. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι έχουν προσβάλει τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ακόμα και σε δημόσια fora. Στο άλλο άκρο, αν δεν προκύψει συμφωνία, η ΕΕ θα αναγκαστεί να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, τα οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού. Κάτι τέτοιο ίσως να προκαλούσε ντόμινο στις ευρωπαϊκές αγορές, με την ΕΚΤ να οδηγείται σε διατήρηση των σημερινών επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι ελπίζουν σε άμεση λύση του εμπορικού προβλήματος, καθώς δεν λείπουν οι φόβοι για τα χειρότερα. Για παράδειγμα, ο Τραμπ δεν έχει κρύψει το σχέδιό του να “σπάσει” την ευρωπαϊκή ενότητα στο εμπόριο και να υπογράψει συμφωνίες με κάθε κράτος ξεχωριστά. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους. Παράλληλα, καθώς η ένταση μεταξύ Δύσης και Κίνας κλιμακώνεται, πολλοί αναλυτές ανησυχούν πως αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα βρεθεί σε πλήρη εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Ως εκ τούτου, οι τυχόν εκκρεμότητες με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.