Ας σημειωθεί ότι η Μόσχα πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη ενίσχυσης των στρατιωτικών δαπανών λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία με την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού και την παροχή επαρκούς στήριξης στην Gazprom, η οποία είδε τις επικερδείς πωλήσεις της στην Ευρώπη να καταρρέουν. Συγκεκριμένα, η Gazprom υπέστη ζημίες σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, την πρώτη ετήσια ζημία της σε περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς μεγάλο μέρος της Ευρώπης απομακρύνθηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, και ενώ η εταιρεία σημείωσε κέρδη ύψους 14,8 δις δολ. το 2024, δεν κατέβαλε κανένα μέρισμα.
Η εταιρεία επικεντρώνεται τώρα στην ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ασία, ιδίως προς την Κίνα, στο πλαίσιο της στροφής της Μόσχας προς την Ανατολή.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε πρώτο τα πιθανά σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει το φορολογικό βάρος στην Gazprom, σύμφωνα με το διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το πρακτορείο ανέφερε ότι εάν εισαχθούν χαμηλότεροι φόροι για την Gazprom, ο προϋπολογισμός μπορεί να αντισταθμιστεί με την «ιδιοποίηση» μέρους του κέρδους που παράγεται από άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου.
Η πηγή που μίλησε στο Reuters επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν τέτοιες συζητήσεις εντός της κυβέρνησης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τον φόρο εξόρυξης ορυκτών για την Gazprom εφέτος.