Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν πρέπει να σταματήσουν την πράσινη μετάβαση της ηπείρου, δήλωσε ο Υπουργός για το κλίμα της Δανίας, καθώς η χώρα του ετοιμάζεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για έναν νέο κλιματικό στόχο εν μέσω αντιδράσεων από ορισμένες κυβερνήσεις που ανησυχούν για το κόστος του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει την επόμενη εβδομάδα έναν νέο κλιματικό στόχο για το 2040, ο οποίος θα προβλέπει μείωση των εκπομπών της ΕΕ κατά 90% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αλλά αντιμετωπίζει αντιδράσεις από χώρες όπως η Πολωνία και η Γαλλία, οι οποίες ανησυχούν ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικά υψηλός.

Ο Lars Aagaard, υπουργός Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις— συμπεριλαμβανομένων των προϋπολογισμών που πιέζονται από τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες— δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από την ανάγκη της Ευρώπης να στραφεί προς την πράσινη ενέργεια.

«Η απάντηση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης είναι ότι μεταβαίνουμε στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερα πράγματα. Είναι ότι μπορούμε να την παράγουμε μόνοι μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τις ΑΠΕ. Μπορούμε να το κάνουμε με την πυρηνική ενέργεια,» δήλωσε ο Aagaard. «Δεν είναι λύση για το κλίμα, ούτε για την πρόκληση της ασφάλειας, να σταματήσει η (πράσινη) μετάβαση στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Δανία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο και θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τον στόχο του 2040, σε μια εποχή που η Ευρώπη αυξάνει απότομα τις αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πράσινη μετάβαση της ΕΕ και ο αγώνας της για επανεξοπλισμό λαμβάνουν χώρα σε ένα «ζοφερό περιβάλλον», δήλωσε ο Aagaard, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εντάσεις.

«Δεν αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξοπλιστεί στρατιωτικά. Είναι επειδή απειλούμαστε. Και δεν είναι επιτυχία το γεγονός ότι πρέπει να γίνουμε πράσινοι. Η κλιματική αλλαγή είναι επίσης σοβαρή,» είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακάλεσε φέτος μια σειρά από πράσινες πολιτικές, προσπαθώντας να περιορίσει τις αντιδράσεις των κρατών-μελών και των εμπλεκόμενων βιομηχανιών για τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Ο στόχος για το 2040 θα έχει ως στόχο να διατηρήσει τις χώρες της ΕΕ σε τροχιά μεταξύ του στόχου τους για τις εκπομπές του 2030 και του στόχου του 2050 για το net zero των εκπομπών.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr