Η Βρετανία πρέπει να επιταχύνει δραματικά την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών αν επιθυμεί να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2030. Ως εκ τούτου, η επιτυχία των επόμενων δημοπρασιών καθίσταται αναγκαία για την επιβίωση της κλιματικής στρατηγικής που έχει διαμορφωθεί.

Όπως δήλωσε ο Darren Davidson, αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας τουρμπίνων Siemens Energy UK&I, η επόμενη δημοπρασία πράσινης ενέργειας στη Βρετανία, θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναλήψεις έργων ρεκόρ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο διαγωνισμός με κωδικό όνομα AR7 που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, θα πρέπει να εξασφαλίσει έργα τουλάχιστον 6 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος. Συγκριτικά, η περσινή AR6 έκλεισε με 5 GW και επιδοτήσεις 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών. Η πιο επιτυχημένη δημοπρασία ήταν η AR3 του 2019, με έργα ισχύος 5,46 GW. 

Συνολικά, η Βρετανία επιθυμεί να φτάσει τα 43-50 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, με την υφιστάμενη ισχύ να βρίσκεται κοντά στα 15 GW. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επόμενοι ετήσιοι διαγωνισμοί οφείλουν να ξεπερνούν τα 5 GW ώστε ο κλιματικός σχεδιασμός της Ντάουνινγκ Στριτ να μην εκτροχιαστεί. 

Από την πλευρά της, η βιομηχανία εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Για παράδειγμα, η εταιρεία του Davidson υπερδιπλασίασε την παραγωγική της ικανότητα κατά το τελευταίο έτος, προσθέτοντας 600 νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο κατασκευής πτερυγίων στην πόλη Hull. Η σχετική θυγατρική, Siemens Gamesa, παρήγαγε τον εξοπλισμό για τα 10 GW υπεράκτιων αιολικών που λειτουργούν σήμερα στη Βρετανία.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr