την αγορά της Ρουμανίας, ενώ από τις 5 Μαΐου εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης βρίσκεται και ο σταθμός Κοζλοντούι στη Βουλγαρία.
Παράλληλα, παραμένει και ο κίνδυνος για blackout. Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζεται επειγόντως γενναίες επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, πρόσθετη ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας και καλύτερο σχεδιασμό γύρω από την μεγαλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας ώστε να αποφευχθούν πιο σοβαρές διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με δηλώσεις των αναλυτών στο Montelτις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο σύμβουλος ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, Viktor Andonov, το περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται «όλο και πιο ευάλωτο», καθώς η ταχεία επέκταση της ηλιακής ισχύος συνέχισε να ξεπερνά τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές μεταφοράς. Τα σχόλιά του ήρθαν έπειτα από μια διακοπή ρεύματος την περασμένη Κυριακή που άφησε μεγάλα τμήματα της χώρας χωρίς ρεύμα, με το περιστατικό να έρχεται μετά από μια πιο εκτεταμένη διακοπή που επηρέασε αρκετές χώρες της περιοχής τον περασμένο Ιούνιο.
Επιπλέον, ο κ.Andonov στάθηκε στην ανισορροπία μεταξύ της αυξανόμενης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ικανότητας μεταφοράς αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπών ρεύματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται επείγουσα, συντονισμένη δράση από τους ΔΣΜ της περιοχής για την ενίσχυση του δικτύου και την ανάπτυξη των νέων εργαλείων - όπως η τεχνητή νοημοσύνη - για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς της γειτονικής χώρας επεσήμαναν ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει συνεχείς διακοπές ρεύματος έως ότου ολοκληρωθεί η διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλβανία.«Η τάση είναι πολύ υψηλή, το δίκτυο είναι περιορισμένο και διακοπές όπως αυτή θα συμβαίνουν. Μια πτώση συχνότητας μπορεί επίσης να συμβεί λόγω της έλλειψης ενδοημερήσιας αγοράς», επεσήμανε ο Άντις Μούριτς, trader ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, σύμφωνα με την Στυλιανή Σαρρή, στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ, η έλλειψη επαρκούς αποθηκευτικής ικανότητας στην περιοχή επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση ενώ καθίσταται πρόκληση η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ζήτησης και παραγωγής.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις σε μεγάλης και μικρής κλίμακας συστήματα αποθήκευσης και απόκρισης στη ζήτηση για να υποστηρίξουμε την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με περισσότερες διασυνδέσεις και σταδιακή ηλεκτροδότηση», σημείωσε.