Με διαφορετική προσέγγιση οι προτάσεις ΗΠΑ - Ευρωπαίων για εδαφικό και εγγυήσεις ασφαλείας

H Κριμαία «θα παραμείνει στη Ρωσία» διαμηνύει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ για πρώτη φορά υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, δηλώνει πως η Ουκρανία ενδεχομένως να πρέπει να προχωρήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις.

Παράλληλα, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να πετάξει στη Ρώμη για να παρευρεθεί σήμερα στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, ο Τραμπ είπε πως ΗΠΑ και Ρωσία είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

«Νομίζω ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε πολλές καλές συμφωνίες... Θα προσπαθήσουμε να βγούμε από τους πολέμους ώστε να μπορούμε να σώσουμε 5.000 ανθρώπους την εβδομάδα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέντευξή του στο τεύχος του περιοδικού Time που κυκλοφορεί, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών στην εξουσία την ερχόμενη εβδομάδα, ο Τραμπ επαναλαμβάνει πως η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία, στο πλαίσιο της κυοφορούμενης ειρηνευτικής συμφωνίας, κατηγορώντας μάλιστα τη διακυβέρνηση Ομπάμα για την απώλειά της.

«Η Κριμαία πέρασε στους Ρώσους. Τους παραδόθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα και όχι από μένα... Αν ήμουν πρόεδρος δεν θα είχε παρθεί... Η Κριμαία θα μείνει με τη Ρωσία. Και ο Ζελένσκι το καταλαβαίνει αυτό, και όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι δική τους εδώ και πολύ καιρό. Ήταν δική τους πολύ πριν εμφανιστεί ο Τραμπ», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, σε συνέντευξή του στο BBC δηλώνει πως η Ουκρανία θα πρέπει ενδεχομένως να παραχωρήσει έδαφος στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ειρήνης με τη Ρωσία. «Ένα από τα σενάρια είναι η παράδοση εδάφους. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά για την ειρήνη, την προσωρινή ειρήνη, ενδεχομένως να είναι μία λύση, προσωρινή» επισήμανε ο 53χρονος πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, πριν περάσει στην πολιτική.

Η συνέντευξη Κλίτσκο έγινε πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ, αναγκάζοντάς τον να προχωρήσει χθες το απόγευμα σε διευκρινιστική δήλωση για τα όσα νωρίτερα είχε αναφέρει στο BBC, λέγοντας πως «δεν έχει πει κάτι καινούργιο».

«Είναι πολύ λυπηρό που, όπως μπορούμε να δούμε, αυτό το σενάριο είναι αρκετά πιθανό. Πολλοί πολιτικοί στον κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης μιλούν γι’ αυτό σήμερα» ανέφερε με ανάρτησή του στο Telegram.

«Στη συνέντευξη(στο BBC) τόνισα πως ο ουκρανικός λαός δεν θα αποδεχτεί τη ρωσική κατοχή της χώρας του», πρόσθεσε ο Κλίτσκο, σε μια δήλωση που φαντάζει αντιφατική. Από τη μια θεωρεί αναγκαία συνθήκη για μια προσωρινή, όπως λέει, ειρήνη με τη Ρωσία κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις, και από την άλλη τονίζει πως οι εδαφικές παραχωρήσεις αντιβαίνουν στα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας και πως η Ουκρανία πρέπει να πολεμήσει γι’ αυτά «μέχρι τέλους».

Ο δήμαρχος του Κιέβου επισημαίνει ακόμη πως θα χρειαστούν «εξαιρετικές προσπάθειες» από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους εταίρους, χωρίς να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στις ΗΠΑ.

Τι προτείνουν

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters παρουσιάζονται τα πλήρη κείμενα με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προτάσεις όσον αφορά τη συμφωνία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι προτάσεις αυτές αποτυπώνουν τη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών.

Στο εδαφικό, οι προτάσεις του ειδικού Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ καλούν για αναγνώριση de jure από τις ΗΠΑ του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο διαφέρει ως προς το ότι αναφέρεται σε λεπτομερείς συζητήσεις για το εδαφικό μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο κείμενο για αναγνώριση ρωσικού ελέγχου σε οποιαδήποτε ουκρανική περιφέρεια.

Σχετικά με την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, το έγγραφο του Γουίτκοφ αναφέρει πως η Ουκρανία θα έχει μια «στιβαρή εγγύηση ασφαλείας», με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες να ενεργούν ως εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν αναφέρει περισσότερα γι’ αυτό, αλλά λέει πως το Κίεβο δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το άλλο έγγραφο είναι πιο ειδικό, αναφέροντας ότι δεν θα υπάρχουν όρια στις ουκρανικές δυνάμεις και κανένας περιορισμός όσον αφορά τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων συμμάχων της Ουκρανίας στο ουκρανικό έδαφος - μια διάταξη που είναι πιθανό να ενοχλήσει τη Μόσχα.

Προτείνει στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο μεταξύ άλλων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια «συμφωνία τύπου Άρθρου 5», μια αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής του ΝΑΤΟ.

Γουίτκοφ - Πούτιν

Χθες συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τέταρτη φορά, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και ήταν εποικοδομητική, δήλωσε ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουκάσοφ, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση.

Όπως ανέφερε, μεταξύ των θεμάτων συζητήθηκε και η πιθανότητα απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι συνομιλίες έφεραν τις ρωσικές και αμερικανικές θέσεις πολύ πιο κοντά όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για άλλα επίσης ζητήματα, επισήμανε ο Ουκάσοφ, προσθέτοντας πως ο παραγωγικός διάλογος ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί σε διάφορα επίπεδα.

Νεκρός Ρώσος στρατηγός

Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε χθες σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη ρωσική πόλη Μπαλασίκα, λίγο πριν ο Στιβ Γουίτκοφ συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Πρόκειται για τον στρατηγό Γιάροσλαβ Μοσκάλικ, αναπληρωτή επικεφαλής της Διεύθυνσης Κύριων Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και σκοτώθηκε από την έκρηξη ενός Volkswagen Golf στην πόλη Μπαλασίκα, που βρίσκεται λιγότερο από 20 μίλια ανατολικά της Μόσχας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr