Και αυτό το πετυχαίνει, μεταξύ άλλων, στη διαρκή επένδυση στο προσωπικό και τον εξοπλισμό της, φτάνοντας σήμερα να αποτελεί την εταιρεία με τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο υποβρύχιων μηχανημάτων εκσκαφής (trenchers) παγκοσμίως.
Πραγματικά, η εταιρεία, με έδρα την Ελευσίνα, παίρνει μέρος, μεταξύ των άλλων πρότζεκτ που έχει αναλάβει, στην πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στον ποταμό Hudson, στο πλαίσιο έργου ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το έργο Champlain Hudson Power Express (CHPE), για μεταφορά υδροηλεκτρικής ενέργειας από τον Καναδά στη Νέα Υόρκη.

Η Asso.subsea, που, από το 1985, αναδεικνύεται σταθερά σε κορυφαίο ανάδοχο για όλα τα ελληνικά έργα καλωδιακών διασυνδέσεων, με εξειδίκευση στην εγκατάσταση, προστασία, επισκευή και υποστήριξη υποβρύχιων ενεργειακών καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης, κατάφερε να της ανατεθεί η πόντιση του εν λόγω καλωδίου. Κι αυτό μολονότι αρχικά επρόκειτο να ανατεθεί σε αμερικανικές εταιρείες. Τελικά, κρίθηκε ότι η ελληνική Asso.subsea ήταν καταλληλότερη να ανταποκριθεί στο επίπεδο δυσκολίας του και στην πολυπλοκότητά του, καθώς διέθετε τεχνολογία και μέσα που δεν μπορούσαν να ανευρεθούν στην εκεί αγορά.
Δυναμική πορεία με πάνω από 200 μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Η εταιρεία ξεκινά το 1976, με την επωνυμία «Ενωμένοι Δύτες Α.Ε.», και αρχικά δραστηριοποιείται στον τομέα των επαγγελματικών καταδυτικών υπηρεσιών που αφορούν επισκευές και καθαρισμό πλοίων. Σήμερα έχει επεκτείνει το πεδίο της, αναλαμβάνοντας και εγκαταστάσεις καλωδίων. Μέσα από διαρκή αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υπηρεσιών της, η Asso.subsea έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 200 μεγάλα έργα, ενώ μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια οι επενδύσεις της ξεπερνούν τα 385 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχει αναλάβει την εγκατάσταση 1.445 χλμ. υποθαλάσσιων καλωδίων και 3.800 χλμ. εξοπλισμού προστασίας καλωδίων.
Στα 208 μεγάλα έργα που έχει αναλάβει σε Ελλάδα και εξωτερικό περιλαμβάνονται, εξάλλου, η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και το Celtic Interconnector, που αφορά την διασύνδεση Ιρλανδίας – Γαλλίας.
Οι δαπάνες κεφαλαίου της εταιρείας την δεκαετία 2014-2023 υπολογίζονται σε 383,8 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, τα τελευταία έτη, ο κύκλος εργασιών της σημείωσε άλμα, καθώς, από τα 100 εκατ. ευρώ το 2022, άγγιξε σχεδόν τα 250 εκατ. ευρώ το 2023. Παράλληλα, η Asso.subsea συνεχίζει τη δυναμική της πορεία, με γνώμονα την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς, με αδιάκοπη και συνεπή επένδυση στην ανανέωση και την επέκταση του στόλου – που αποτελείται από καλωδιακά πλοία, υποστηρικτικά σκαπτικών καθώς και άλλα, πολλαπλών δραστηριοτήτων - και του εξοπλισμού της.
Η επιτυχία της εντός Ελλάδος τής έχει επιτρέψει την επέκταση στο εξωτερικό, χάρη στα σοβαρά βήματα που έχει πραγματοποιήσει στο επίπεδο της τεχνολογικής καινοτομίας και του ανθρώπινου δυναμικού της και τα οποία σήμερα επιθυμεί να διευρύνει, ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την διεθνή της παρουσία.
Ένας σημαντικός ιδιόκτητος στόλος – Η πρωτοποριακή «Αλθαία» που κατασκευάζεται στην Κίνα
Ήδη από τα πρώτα της βήματα η Asso.subsea στράφηκε στην επέκταση των δραστηριοτήτων της και βασικό μέσο για αυτό ήταν το να αποκτήσει ιδιόκτητα πλωτά αλλά και άλλα τεχνικά μέσα. Ο στόλος της Asso.subsea περιλαμβάνει τα καλωδιακά πλοία (Cable Laying Vessels) «Αριάδνη» και «Αταλάντη», όπως επίσης τα πλοία υποστήριξης σκαπτικών μηχανημάτων (Trenching Support Vessels) «Αίθρα», «Αργώ», «Αθηνά», και τα πλοία πολλαπλών δραστηριοτήτων (General Support Vessels) «Αλκυόνη», «Άρτεμις», «Αστρέα» και «Ύδνα».
Μάλιστα, σήμερα 30 σχεδόν χρόνια από την απόκτηση του πρώτου ποντοπόρου της πλοίου, της «Αργώς», το 1996, η εταιρεία αναμένει να παραλάβει την «Αλθαία», που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο China Merchants Heavy Industry της κινεζικής πόλης Shenzhen. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Τζιωτάκης, το πρωτοποριακό αυτό καλωδιακό πλοίο έχει χωρητικότητα 12.000 τόνων καλωδίου και μήκος άνω των 170 μέτρων, ενώ διαθέτει τελευταίας λέξης τεχνολογίας συστήματα ενέργειας και πρόωσης. Είναι εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με σύστημα δυναμικής διατήρησης θέσης κατηγορίας 2 (DP-2), ενώ, βάσει των προδιαγραφών του, θα υπερέχει σε όλους τους τύπους απαιτητικών περιβαλλόντων, συμπεριλαμβανομένων των ρηχών νερών και των παλιρροϊκών ζωνών, σηματοδοτώντας μια κομβική πρόοδο στις βιώσιμες και ευέλικτες υποθαλάσσιες επιχειρήσεις.
Για την Ιστορία, να αναφέρουμε ότι το «Αργώ», που έχει ναυπηγηθεί το 1976, μετά την αγορά της από την Asso.subsea, μετασκευάστηκε ριζικά σε ελληνικά ναυπηγεία, και χρησιμοποιήθηκε για 22 έτη, ως το 2018, οπότε και διαλύθηκε. Στη Ελλάδα, εξάλλου, και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ στη Σύρο, μετασκευάστηκε το 2024 και το μεγαλύτερο, αυτή τη στιγμή, πλοίο του στόλου της, η «Αριάδνη», μήκους 130 μέτρων και το οποίο διαθέτει σύστημα δυναμικής διατήρησης θέσης κατηγορίας 3 (DP-3). Κατά τη μετασκευή εγκαταστάθηκε μόνιμος εξοπλισμός πόντισης ενεργειακών καλωδίων τελευταίας τεχνολογίας και χωρητικότητας 7.000 τόνων καλωδίου, με την «Αργώ» (κατασκευής 2009 στη Νορβηγία) να μετατρέπεται, έτσι σε ένα από τα πιο εξελιγμένα καλωδιακά πλοία στην κατηγορία του παγκοσμίως.
Εξάλλου, η εταιρεία ενισχύεται συνεχώς από πλευράς τεχνολογίας. Μάλιστα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή υπερσύγχρονων υποβρύχιων μηχανημάτων εκσκαφής (trenchers), ενώ έχει φτάσει να διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο υποβρύχιων σκαπτικών μηχανημάτων σε όλο τον κόσμο.
Το χαρτοφυλάκιο και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι από το 2022, εδρεύει στην Ελευσίνα σε υπερσύγχρονα γραφεία, ενώ διαθέτει εκεί και μία τεχνική βάση για τα πλωτά της μέσα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υποθαλάσσιων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων.
Λίστα με τα εν εξελίξει και τα έργα που πρόκειται να «τρέξει» η Asso.subsea
- Champlain Hudson Power Express
- Celtic Interconnector
- Ostwind 3
- Borwin 6
- Ost 6.1 Lot 1 & Ost 6.1 Lot 2
- Courseulles-sur-Mer OWF
Τα ολοκληρωμένα έργα της εταιρείας
- Egypt-Kingdom of Saudi Arabia (2024)
- Κυκλάδες-Δ Φάση (Λαύριο-Σέριφος-Μήλος) (2024)
- Adriatic Sea Interconnections 2 (2024)
- Sofia OWF (2024)
- Viking Link Interconnector (Αγγλία – Δανία) (2021, 2022, 2023)
- IFA2 (Αγγλία – Γαλλία) (2019)
- COBRA Interconnector (Ολλανδία – Δανία) (2018)
- Westernlink (Αγγλία – Σκωτία) (2017)
- Basslink (Αυστραλία – Τασμανία) (2004)
Και όλα αυτά έχουν επιτευχθεί με μία σταθερή και συνεπή επένδυση στις δυνατότητες που τής παρέχει το ανθρώπινο δυναμικό των περίπου 850 εργαζομένων της, οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι Έλληνες. Το προσωπικό της Asso.subsea διαθέτει άρτια κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία, η οποία διασφαλίζεται όχι μόνο από τη μεγάλη πορεία της εταιρείας αλλά και από την έμφαση που η διοίκησή της δίνει στην εκπαίδευση, την εξειδίκευση και την επαγγελματική ανέλιξή του.
Παράλληλα, η εταιρεία τηρεί αυστηρά πρωτόκολλα και χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες, καθώς θέτει υψηλά πρότυπα στην προστασία των εργαζομένων, του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος, έχοντας συνείδηση ότι υπηρετεί έναν κλάδο όπου η ασφάλεια οφείλει να αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Όλα τα παραπάνω έχουν διασφαλίσει την επιτυχία και αξιοπιστία της σε κάθε ενεργειακό έργο στο οποίο έχει λάβει μέρος, πράγμα που έχει επιτρέψει στην Asso.subsea την επέκταση δραστηριοτήτων μέσα από υποκαταστήματα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Δανία.
(φωτό άρθρου): Το πλοίο «Αριάδνη» [πηγή: www.assogroup.com]