Λαγκάρντ: Να Αγοράσουμε Περισσότερα Αμερικανικά Προϊόντα για να Αποφύγουμε τους Δασμούς

Λαγκάρντ: Να Αγοράσουμε Περισσότερα Αμερικανικά Προϊόντα για να Αποφύγουμε τους Δασμούς
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 28 Νοεμβρίου 2024 - 17:10

Μία ακόμα «λευκή σημαία» υψώθηκε από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά από τη Κριστίν Λαγκάρντ. Η πολύπειρη Γαλλίδα πολιτικός που έχει περάσει από τους κορυφαίους οικονομικούς διεθνείς οργανισμούς και βρίσκεται πλέον στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προτείνει μία πολιτική κατευνασμού προς τον 

επανεκλεγέντα Πρόεδρο Τραμπ, θεωρώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει περιθώρια διαπραγματεύσεων αν συμφωνήσει να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα

Η Λαγκάρντ μίλησε στους Financial Times και ανέφερε μία σειρά προτάσεών της.

Μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βιάστηκε να δηλώσει πως η ΕΕ θα αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG, η Λαγκάρντ φαίνεται να τάσσεται στο ίδιο στρατόπεδο. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ άσκησε κριτική στην πολιτική του Τραμπ, δηλώνοντας πως το πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση εξαιτίας των δασμών δεν θα βοηθήσει ώστε η «Αμερική να ξαναγίνει σπουδαία». Ωστόσο, θεωρεί πως ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθεί. Η προτιμότερη λύση, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, είναι το να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Αυτά μπορεί να είναι αγροτικά προϊόντα, οπλικά συστήματα, και φυσικά LNG.

Πέρα από τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Με μία νότα αισιοδοξίας, δήλωσε πως η επανεκλογή Τραμπ αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να κινητοποιηθεί και να αντιμετωπίσει τα διαχρονικά ζητήματα που έχουν καταγραφεί. Επίσης, συμφωνεί με τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, πιστεύοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κλείσει την ψαλίδα με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Απατώντας στις κατηγορίες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαρχαιωμένη, η Λαγκάρντ δήλωσε πως στην ήπειρο καταγράφεται έντονη καινοτομία.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες επισημάνσεις της είναι η διαμόρφωση μίας ένωσης κεφαλαιαγορών, μία πρόταση που είχε καταθέσει ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ το 2014. Παρά το θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν έχουν επιδείξει αντίστοιχη προθυμία για την εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας. Όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί αυτής της ενοποίησης, η ένωση των κεφαλαιαγορών και για τους 27 θα διασφάλιζε «τη ροή επενδύσεων και αποταμιεύσεων σε όλα τα κράτη μέλη προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών», κάτι που θεωρείται προτεραιότητα για τη σημερινή ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές, η Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν προχώρησε σε ρηξικέλευθες δηλώσεις, αντιθέτως ακολούθησε την πιο πεπαλαιωμένη προσέγγιση των Ευρωπαίων, δηλαδή την άκριτη εξάρτηση από τους Αμερικανούς συμμάχους. Η Λαγκάρντ, η φον ντερ Λάιεν, και οι λοιποί ευρωπαίοι αξιωματούχοι που είναι έτοιμοι να παραδοθούν άνευ όρων στις επιθυμίες του Τραμπ, φαίνεται να μην έχουν διδαχθεί τίποτα από την τελευταία τριετία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ούτε την ενεργειακή τους ασφάλεια, ούτε την ασφάλεια των συνόρων τους. Αντιθέτως, είχαν επιλέξει να βασίζονται στις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές και στις αμερικανικές αμυντικές εισαγωγές. Έχοντας πλέον αυξήσει κατακόρυφα και την ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ— μέσω των προμηθειών LNG— η Ευρώπη δεν αποτελεί μία ανεξάρτητη δύναμη, αλλά ένα κράτος-πελάτη της Ουάσιγκτον.