για το οποίο έχου προκύψει διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Μάλιστα, η Αθήνα είναι επιφυλακτική μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, κατά το οποίο δεν ελήφθη απόφαση όπως εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector.
Κι αυτό παρά τη συμφωνία τριών σημείων στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Λευκωσία κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, 10ης Σεπτεμβρίου, ώστε να προχωρήσει το έργο. Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, μετά το πέρας του χθεσινού Υπουργικού, αναφέρθηκε μόνο στην έγκριση της ανάκτησης του κόστους του έργου που αναλογεί στην κυπριακή πλευρά, με καταβολή 25 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια (από 1/1/2025 έως 31/12/2029), ως επιδότηση μιας πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών κατά την περίοδο κατασκευής του καλωδίου.
Το τρίτο σημείο της συμφωνίας, στο οποίο επίσης δεν αναφέρθηκε ο κ. Παπαναστασίου, ήταν η αύξηση της συμμετοχής της Αθήνας στο ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή γεωπολιτικής εγγύησης στην ασφάλεια του έργου διαμορφώνεται στο 50 – 50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη σχετική συμμετοχή της.
Ωστόσο, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, από κυπριακές πηγές και ΜΜΕ της Κύπρου, αναφέρουν ότι το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε το premium WACC που είχε αποφασιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να καθοριστεί συνολικά στο 8,3% και θα ισχύσει για 17 έτη (και όχι για 12 χρόνια) ώστε να καλύψει και την 5ετή κατασκευαστική περίοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επικυρώθηκε και ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου κατά 50%-50% ανάμεσα στις δύο ελληνικές χώρες.
Πάντως, οι αρμόδιοι κύκλοι στην Αθήνα δεν σχολιάζουν, για την ώρα, εν αναμονή της αυριανής συνάντησης Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη.