συνεχίζοντας να μην δίδει επενδυτικό καθεστώς στην χώρα μας, όταν οι άλλοι τέσσερεις οίκοι έχουν αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα. Το οικονομικό επιτελείο πάντως επέλεξε να «πανηγυρίσει» επενδύοντας στο αφήγημα περί ισχυρής οικονομίας, για την αναβάθμιση των προοπτικών από τον οίκο αξιολογήσεως. Η ετυμηγορία του οίκου Moody’s είναι σημαντική για ισχυρές κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων και υπολογίζεται ότι η αναβάθμισις στην επενδυτική βαθμίδα θα αποτελούσε «διαβατήριο» για την εισροή στην ελληνική αγορά επενδυτικών κεφαλαίων έως και 20 δισ. ευρώ σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου (ομόλογα και μετοχές).
Αιτιολογώντας την απόφασή του να διατηρήσει την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο, ο οίκος ανέφερε ότι οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν:
‒ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τάξεως του 4-5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
‒ το μέγεθος των τομέων του τουρισμού και της ναυτιλίας καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς, και οποιαδήποτε βελτίωσις της οικονομικής ανθεκτικότητος με διεύρυνση της εξαγωγικής βάσεως θα πάρει χρόνο.
‒ για τις ελληνικές τράπεζες τονίζει ότι θα χρειασθούν άλλα δύο χρόνια για να σταθούν δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαικές εις ο,τι αφορά το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» και της ποιότητος των ιδίων κεφαλαίων.
‒ μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την δυνητική ανάπτυξη προκύπτουν και από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.
‒ η ανάκαμψις των επενδύσεων θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών για κεφαλαιουχικά και ενδιάμεσα αγαθά, και το ποσοστό αποταμιεύσεως των νοικοκυριών θα βελτιωθεί με μέτριο ρυθμό.
Παρά την προσδοκία μας για περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδος, το χρέος προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 120% μέχρι την δεκαετία του 2030, ένα υψηλό επίπεδο σε σύγκριση προς τα κρατικά χρέη παγκοσμίως.