Το πρώτο σημείο-κλειδί είναι πως οι διοργανωτές απέφυγαν την παραδοσιακή λύση των γεννητριών ντίζελ για τις ενεργειακές ανάγκες των υποδομών. Αντιθέτως, όλα τα στάδια ηλεκτροδοτούνται από το δημόσιο δίκτυο, με το 100% της ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κάλυψη των Ολυμπιακών υποδομών προέρχεται από 6 αιολικά και 2 ηλιακά πάρκα.
Παράλληλα, οι Γάλλοι κατασκεύασαν κάποια έκτακτα έργα ΑΠΕ ώστε να ηλεκτροδοτήσουν τις ανάγκες των αθλητών και του προσωπικού. Χαρακτηριστικά, το κέντρο υποδοχής και επικοινωνίας ηλεκτροδοτούνται από φωτοβολταϊκά πάνω στα στέγαστρα ενός σταθμού λεωφορείων, με συνολικό εμβαδόν 1000 τμ. Ένα πλωτό αιολικό πάρκο με εβδαδόν 400 τμ έχει τοποθετηθεί στον Σηκουάνα, καλύπτοντας τις ανάγκες 30 κατοικιών.
Πέρα από το ζήτημα του τρόπου παραγωγής ενέργειας, οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων γενικά.Αντικαθιστώντας όλους τους λαμπτήρες με LEDεξασφάλισαν μία μείωση 80% συγκριτικά με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Επιπροσθέτως, ρυθμίζοντας την αποδοτικότητα των υποδομών και “ανακυκλώνοντας” ενέργεια από κοντινές εγκαταστάσεις, έχουν επιτύχει να περιορίσουν την κατανάλωση των σταδίων.
Συνολικά, οι εκπομπές άνθρακα που προέρχονται από την παραγωγή/κατανάλωση ενέργειας έχουν μειωθεί κατά 80% σε σχέση με αθλητικές οργανώσεις αντίστοιχου μεγέθους. Η επιτυχία αυτή οφείλει να αποτελέσει το υπόδειγμα για τις μελλοντικές διοργανώσεις, πολλές εκ των οποίων είναι όχι απλώς καταστροφικά ρυπογόνες, αλλά κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να εγγυώνται τη μεσοπρόθεσμη ή και μακροπρόθεσμη απόσβεσή τους.