Στην τελική ευθεία για τη σύναψη κοινοπρακτικού ομολογιακού δανεισμού βρίσκεται ο όμιλος Sunlight, που εμφάνισε το 2023, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο όμιλος, που δημιουργεί λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές και αποτελεί μέλος του επενδυτικού ομίλου Olympia, βρίσκεται σε τελικές συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες για την εξασφάλιση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, του οποίου το ύψος διαμορφώνεται σε 1 δισ. ευρώ

Στόχος της πολυεθνικής βιομηχανίας είναι όχι μόνο η κάλυψη χρηματοδοτικών απαιτήσεων για την περαιτέρω επέκταση στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τις εφαρμογές βιομηχανικής κινητικότητας, αλλά και η βελτίωση του προφίλ ληκτότητας του χρέους της. Η Sunlight δρομολογεί την υλοποίηση πιλοτικής γραμμής κυψελών λιθίου και σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου γιγαεργοστασίου της Ευρώπης μπαταριών LFP (λιθίου) για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και βιομηχανικές εφαρμογές.

Σε ενοποιημένο επίπεδο η Sunlight ενίσχυσε πέρυσι κατά 162%, σε περίπου 89 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) και εμφάνισε θετικές –από αρνητικές το 2022– ταμειακές ροές 62 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυροποίησης των κερδών και της βελτιωμένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Πέρυσι πραγματοποίησε μπαράζ εξαγορών, γεγονός που απεικονίζεται στις επενδύσεις για απόκτηση και συγχώνευση εταιρειών, οι οποίες αυξήθηκαν σε 174 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. το 2022. Το 2023 η εταιρεία πραγματοποίησε συνολικά πέντε εξαγορές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση του υπολοίπου 49% της γερμανικής Triathlon, διαθέτοντας ήδη το 51% αυτής.

Το ίδιο έπραξε η Sunlight και με την αυστραλιανή Triathlon Battery Solutions Pty, της οποίας το υπόλοιπο 49% απέκτησε, ενισχύοντας την παρουσία της στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Ο γερμανικός όμιλος Triathlon έχει σημαντική συνεισφορά στα μεγέθη της Sunlight, δεδομένου ότι έχει συνεισφέρει έσοδα της τάξεως των 710 εκατ. ευρώ, με το μερίδιό του στα ενοποιημένα κέρδη να ανέρχεται σε 26,3 εκατ. ευρώ. Η θετική επίδραση των εν λόγω εξαγορών, που ενίσχυσαν την επέκταση της Sunlight σε αγορές στρατηγικής σημασίας, η συνεχιζόμενη καθετοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και οι αυξημένοι όγκοι πωλήσεων βιομηχανικών μπαταριών για εφαρμογές έλξης, οδήγησαν στην αύξηση κερδοφορίας το 2023. Να σημειωθεί ότι τέλη Ιανουαρίου η θυγατρική του ομίλου Sunlight Recycling απέκτησε το 50% των μετοχών της γερμανικής Ubatt η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά και πώληση μεταχειρισμένων μπαταριών κάθε είδους.

Το 2023 η εταιρεία πραγματοποίησε συνολικά πέντε εξαγορές, επενδύοντας 174 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. το 2022.

Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Sunlight εκτιμά ότι οι συνθήκες της αγοράς στη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση θα παραμείνουν υποτονικές, δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τα επιτόκια, το ενεργειακό κόστος και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Παρά όμως τις αβεβαιότητες, ο όμιλος Sunlight έχει θέσει στόχο να εμφανίσει και φέτος ισχυρές επιδόσεις, που θα στηρίζονται «στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται, στις πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών και στη συνεχή ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας βασισμένων στην τεχνολογία λιθίου», όπως αναφέρει η ετήσια οικονομική έκθεση του 2023.

Εκτιμά ακόμη ότι οι φετινές προοπτικές θα είναι θετικές, λόγω των βελτιωμένων όγκων και τιμών στις κύριες αγορές της Sunlight, που είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 90% των ενοποιημένων πωλήσεων. Αλλά και εξαιτίας της αναμενόμενης ολοκλήρωσης της καθετοποίησης της παραγωγής και του εξορθολογισμού των διαδικασιών, που αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω το περιθώριο κέρδους.