Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, χθες Μεγάλη Τετάρτη, μεταξύ στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και ΑΔΜΗΕ με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στον προσδιορισμό της μεθοδολογίας εσόδου του Great Sea Interconnector και πώς να προβλεφθεί σε αυτή το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου. 

Αυτό αποτελεί και το κύριο ζητούμενο σε ότι αφορά την κατασκευή του έργου τοποθέτησης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο. Ο Διαχειριστής που είναι και ο project promoter του έργου, έχει παραδώσει από τα μέσα Απριλίου στη ΡΑΑΕΥ και στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) την πρόταση του για τη μεθοδολογία εσόδου του έργου (το συνολικό κόστος του θα φθάσει περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ) από την οποία εξαρτώνται τα κόστη που θα συμπεριληφθούν ώστε να προκύψει το WACC και να προσδιοριστούν και τα τέλη χρήσης δικτύου που θα πρέπει να καταβάλλουν οι καταναλωτές Ελλάδας και Κύπρου κατ΄αναλογία 37% - 63% ώστε να αποπληρωθεί το έργο.

Απόσβεση και κόστος γεωπολιτικού ρίσκου

Ο ΑΔΜΗΕ ζητά η απόσβεση του έργου να γίνει σε μια 25ετία αλλά και να προβλεφθεί και το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου. Δηλαδή στην περίπτωση που, για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. εμπλοκή με την Τουρκία) προκύψει κάποια εμπλοκή, ακόμη και διακοπή του έργου, το κόστος που θα έχει καταβληθεί να βαρύνει τους καταναλωτές των δύο χωρών.  

Το θέμα είχε συζητηθεί και σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η DG Energy την Παρασκευή 26 Απριλίου  με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Πάντως, η ΡΑΑΕΥ θα προχωρήσει στην έγκριση της μεθοδολογίας εσόδων της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως την έχει προτείνει ο ΑΔΜΗΕ αλλά με ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να προσεγγίζει τη μεθοδολογία που ισχύει για τα εθνικά έργα του Διαχειριστή, π.χ. η απόσβεση του έργου να μη γίνει σε 25χρόνια αλλά σε 35 χρόνια.

Επίσης, η ΡΑΑΕΥ εκτιμάται ότι θα εγκρίνει το γεωπολιτικό ρίσκο ως μέρος του κόστους του έργου, όπως ζητά ο ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, ο Ρυθμιστής θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί με υπόμνημα από την Κομισιόν μέρος του κόστους αυτού να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έχει ήδη απορριφθεί από την Κομισιόν. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ στις 10 Μαΐου.

Όσο για τη ΡΑΕΚ υποστηρίζει ότι έχει ήδη εγκριθεί μεθοδολογία εσόδου του έργου υπό το προηγούμενο καθεστώς, όταν project promoter του έργου ήταν ο Euroasia και έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη συμφωνία του με τη Nexans και  τις δανειοδοτήσεις που λαμβάνει ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τη γαλλική εταιρία.