Φωτοβολταϊκά: Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για τα 400άρια σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Φωτοβολταϊκά: Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για τα 400άρια σε Κρήτη και Πελοπόννησο
Της Μαριάννας Τζαννέ*
Τετ, 1 Μαΐου 2024 - 09:48

Αβέβαιο συνεχίζει να είναι το τοπίο σε σχέση με την χορήγηση όρων σύνδεσης σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τα φωτοβολταϊκά των 400 κιλοβάτ, κρατώντας εγκλωβισμένους εκατοντάδες επενδυτές. Δεκαοκτώ μήνες μετά την διεξαγωγή των διαγωνισμών και τις καταγγελίες κατά την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολή

των αιτήσεων που οδήγησαν της ΡΑΑΕΥ στην αναστολή της διαδικασίας εξέτασης και ελέγχου των φακέλων, μέχρι να διερευνηθούν τα στοιχεία, οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να τελούν εν αναμονή των όρων σύνδεσης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη του διαγωνισμού έχει αποδώσει τις καθυστερήσεις στον όγκο των ενστάσεων που εκκρεμούν και αρκετές εξ αυτών χρήζουν περαιτέρω νομικής διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις είχαν το δικαίωμα να υποβάλλουν όσοι πήραν αύξοντα αριθμό κατά την διαγωνιστική διαδικασία και  απορρίφθηκε η αίτησή τους για τυπικούς λόγους ή για ελλείψεις φακέλου.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στις 18 και στις 21 Ιουνίου έχουν προσδιοριστεί και οι πρώτες δίκες στα διοικητικά δικαστήρια από μεμονωμένους επενδυτές για τον διαγωνισμό της Πελοποννήσου. Εν αντιθέσει με το διαγωνισμό στις Κυκλάδες που η διαδικασία της χορήγησης όρων σύνδεση ξεκίνησε στα τέλη του 2023 και προχωρεί χωρίς εμπόδια, εξακολουθεί να δυσχεραίνεται σε Κρήτη και Πελοπόννησο που είναι δύο κορεσμένα δίκτυα.

Σε πρόσφατη απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιου Μάνου, σε κοινοβουλευτική ερώτηση, η διοίκηση του Διαχειριστή υποστήριξε ότι η αξιολόγηση των ενστάσεων βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, με στόχο να καταρτιστεί ο οριστικός κατάλογος  των εκκρεμών αιτημάτων από τον οποίο θα προκύψει η σειρά προτεραιότητας χορήγησης των όρων σύνδεσης. Τον κατάλογο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναρτήσει  στην ιστοσελίδα του και αμέσως μετά θα προχωρήσει στην σχετική τεχνική έκθεση και στην χορήγηση των όρων σύνδεσης με βάση την λίστα των εκκρεμών προς εξέταση αιτημάτων.

Ο ακριβής αριθμός των μέχρι σήμερα ενστάσεων δεν είναι σαφής. Ωστόσο στα τέλη Φεβρουαρίου σε σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει η υφυπουργός Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου είχε αναφερθεί σε 374 ενστάσεις από τις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ εμφανιζόταν να είχε εξετάσει τις 120.

Τότε μάλιστα η κ. Σδούκου είχε δηλώσει ότι με δική της παρέμβαση είχε ζητήσει να επισπευστούν οι διαδικασίες κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Άλλωστε την αισιοδοξία του κ. Μάνου για άμεση χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης δεν συμμερίζονται οι επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η διαδικασία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Στο χρόνο αυτό  υπολογίζουν και το διάστημα που απαιτείται για την εκδίκαση και την έκδοση των αποφάσεων, ο οποίος είναι μη προβλέψιμος ώστε να προλάβουν να πάρουν όρους σύνδεσης.

Με βάση το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, οι επενδυτές των μικρών φωτοβολταικών έχουν περιθώριο ως τα τέλη του έτους για να εξασφαλίσουν σύμβαση με το ΔΑΠΕΕΠ χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχουν σε διαγωνισμό για να πάρουν λειτουργική ενίσχυση αφού από το 2025, το καθεστώς αλλάζει.

*Από newmoney.gr