Χάνουν έδαφος τα ευρωπαϊκά λιμάνια στη διακίνηση containers έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού, με βασική αιτία την υστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την έκθεση της Alphaliner, το Ρότερνταμ, πρώτο σε δυναμική ευρωπαϊκό λιμάνι, που μέχρι την πανδημία του κορονοϊού βρισκόταν σταθερά στην πρώτη δεκάδα του κόσμου, το 2022 βρέθηκε στην 11η θέση και στο τέλος του 2023 έπεσε στη 13η θέση. Στις πρώτες θέσεις σταθερά κυριαρχούν τα λιμάνια της Ασίας, με τη Σαγκάη να κρατάει σταθερά τα σκήπτρα και τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί.

Μάλιστα, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται έξι κινεζικά λιμάνια, η Σιγκαπούρη, ένα από τη Νότιο Κορέα, ένα από τις ΗΠΑ και το Ντουμπάι. Το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Μέσης Ανατολής, το Dubai-Jebel Ali, επανήλθε στην πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης των λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και καταδεικνύοντας το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη.

Το Ντουμπάι, εκτός από το Ρότερνταμ, προσπέρασε δύο από τους πλησιέστερους ανταγωνιστές του το 2023 και μπήκε στην πρώτη 10άδα, θέση που κατείχε προηγουμένως το 2018. Όπως είχε εκτιμήσει η Alphaliner, πέρασε μπροστά και από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο σημείωσε την 7η χρονιά συνεχούς μείωσης του όγκου διακίνησης και έχει πλέον χάσει το ένα τρίτο της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Το Ρότερνταμ, το οποίο είχε περάσει μπροστά από το Ντουμπάι το 2019, έχασε ένα 7% σε όγκο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων το 2023, η οποία έρχεται να προστεθεί στην κάμψη ύψους 6% που κατέγραψε το 2022 (σε σχέση με το 2019), τη χρονιά πριν από την πανδημία. Το ολλανδικό λιμάνι έχει πληγεί από τη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια ρωσικού φορτίου και τη σημαντική συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ζήτησης για κατανάλωση. Οι όγκοι είναι τώρα 9% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Τα δεύτερα και τρίτα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, η Αμβέρσα στο Βέλγιο και το Αμβούργο, έχασαν επίσης 7% του όγκου τους κατά τη διάρκεια του έτους, αν και, σε αντίθεση με το Αμβούργο, η συγχώνευση της Αμβέρσας με τη Ζεεμπρούγκε τον Απρίλιο του 2022 τής επέτρεψε να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αντίθετα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο Ντουμπάι αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους κατά ένα 3,6% σε 14,47 εκατ. TEUs, αλλά ήταν αρκετή για να περάσει μπροστά.

Ισχυρή χρονιά για την Κίνα

Τα λιμάνια της Κίνας κατέγραψαν άλλη μια ισχυρή χρονιά ανάπτυξης, με το Qingdao να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση από κάθε άλλη μεγάλη πύλη εμπορίου παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι θα διακινήσει 30 Mteu το 2023 (ο αριθμός του Δεκεμβρίου εκτιμήθηκε μετά την αλλαγή των κινεζικών κανόνων αναφοράς), και τώρα ανταγωνίζεται με το Shenzhen για τη θέση του 4ου μεγαλύτερου λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Ωστόσο, η κινεζική ανάπτυξη δεν αναμένεται να είναι το ίδιο ισχυρή το 2024, με τη δυτική ζήτηση να εξασθενεί το τέταρτο τρίμηνο, αν και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία παραμένουν ισχυρές.

Παρ’ όλα αυτά, η επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά σφίγγει το 2023, αποτελώντας περισσότερο από το ήμισυ (51%) της διακίνησης των 30 κορυφαίων λιμανιών, έναντι 49% το 2022. Συνολικά, οι 30 κορυφαίοι λιμένες κατέγραψαν μέση αύξηση 1,7% κατά τη διάρκεια του έτους, σε σχέση με το 2022.

Άλλοι νικητές

Δύο λιμάνια εισήλθαν στην πρώτη 30άδα το 2023: το λιμάνι Qinzhou της Κίνας και το Cai Mep στο Βιετνάμ, εκτοπίζοντας τη Σαβάνα και τη Μανίλα. Άλλοι νικητές ήταν το λιμάνι Mundra της Ινδίας, το οποίο ανέβηκε δύο θέσεις μπροστά από το Κολόμπο και την Τζακάρτα. Έχει πλέον εδραιωθεί ξανά ως το κορυφαίο λιμάνι της Ινδίας.

Παρόλο που το Nhava Sheva πλησίασε τα 500.000 TEUs του Mundra το 2022 και παρουσίασε πιο απότομη ανάπτυξη εκείνο το έτος, κατέγραψε αύξηση όγκου «μόνο» 6,6% το 2023 – έναντι 11,2% του Mundra.

Στο Μαρόκο το Tanger Med ανέβηκε επίσης δύο θέσεις στην κατάταξη κατά τη διάρκεια του 2023, ξεπερνώντας το Χο Τσι Μινχ και το Αμβούργο.

Ο όγκος για το μαροκινό λιμάνι έχει αυξηθεί κατά 80% από το 2019: ο περσινός αριθμός των 8,6 Mteu ισοδυναμεί με το 95% της ονομαστικής χωρητικότητας του λιμανιού και επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει η λιμενική αρχή τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ο μεγάλος ηττημένος

Το λιμάνι της Νέας Υόρκης/ Νιου Τζέρσεϊ ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος το 2023, αφού η διακίνηση μειώθηκε κατά σχεδόν 18% σε ετήσια βάση, από 9,5 Mteu σε 7,7 Mteu. Το λιμάνι υποχώρησε τέσσερις θέσεις στην κατάταξη, στην 21η θέση, από τη 17η θέση το 2022.

Δεν ήταν το μόνο στις ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες, το Λονγκ Μπιτς και το λιμάνι της ανατολικής ακτής Σαβάνα, που αποτέλεσε έκπληξη στην πρώτη 30άδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδαν τη διακίνηση σε ετήσια βάση να μειώνεται κατά 13%, 12% και 16% αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία ήταν μέχρι στιγμής καθαρά θετική για το Long Beach και τη Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ, με όγκους που εξακολουθούν να είναι αυξημένοι σε σχέση με τους αριθμούς του 2019.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")