Οι αγορές πετρελαίου πρόκειται να γίνουν "εξαιρετικά σφιχτές" κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον γίγαντα των hedge funds Citadel, καθώς ο έλεγχος της αγοράς από τον Opec+ τις επιτρέπει να διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Ο Sebastian Barrack, επικεφαλής της εταιρείας για τα εμπορεύματα, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής των FT για τα εμπορεύματα στη Λωζάνη τη Δευτέρα ότι το καρτέλ έχει "σίγουρα ανακτήσει τον έλεγχο" της αγοράς πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που προμηθεύουν τα κράτη-μέλη του και ο χρόνος αυτής της προμήθειας "θα καθορίσουν πού θα κινηθούν οι τιμές τους επόμενους 12 μήνες", είπε. Η Citadel ανακηρύχθηκε πέρυσι το πιο επιτυχημένο hedge fund όλων των εποχών και έχει αποκομίσει μεγάλα κέρδη από την εμπορία εμπορευμάτων.

Τα σχόλια του Μπάρακ έρχονται μετά την άνοδο του Brent, του διεθνούς δείκτη αναφοράς, πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, λόγω των φόβων για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Παρά την πτώση άνω του 1% τη Δευτέρα, αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, αμβλύνοντας τους φόβους ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί, το Brent έχει αυξηθεί κατά περίπου 16% φέτος, ενώ και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) έχει κερδίσει περίπου 20%.

Η θέση της Opec+ έχει ενισχυθεί από αυτό που ο Μπάρακ αποκάλεσε "επίπεδο πειθαρχίας" που επέδειξαν οι αμερικανοί παραγωγοί, οι οποίοι επέλεξαν να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές αυξάνοντας την παραγωγή.

Εάν η Opec+ αποφασίσει να μην απελευθερώσει τις προμήθειες, "θα δούμε ένα επίπεδο στενότητας στην αγορά που θα είναι πολύ περιοριστικό για την αγορά, και οι υψηλές τιμές ουσιαστικά θα βοηθήσουν στην καταστροφή της ζήτησης για να λυθεί αυτό το πρόβλημα", πρόσθεσε.

Η Opec+ έχει αναλάβει εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής από τον Νοέμβριο του 2022 - παρά τη σθεναρή αντίθεση των ΗΠΑ - προκειμένου να ενισχύσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εν μέσω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης.

Οι περικοπές έχουν περιορίσει την παραγωγή αργού κατά περίπου 5,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περίπου το 5% της παγκόσμιας προσφοράς. Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε της κίνησης αυτής, η οποία απαιτεί υψηλές τιμές πετρελαίου για να μπορέσει να πληρώσει τα μεγάλα προγράμματα δημοσίων δαπανών της, όπως για παράδειγμα για νέες πόλεις ή ποδόσφαιρο.

Όμως, κάνοντας τις περικοπές, το καρτέλ παραχώρησε μερίδιο αγοράς σε παραγωγούς που δεν είναι μέλη του, κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι οι χώρες του Opec+ θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς της παραγωγής τους εάν οι τιμές ανέβουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, προκειμένου να αποφύγουν την περαιτέρω διάβρωση του μεριδίου αγοράς τους.

Ο Μπάρακ πάντως προειδοποίησε ότι, ανάλογα με το τι θα κάνει το καρτέλ, η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να βιώσει "εξαιρετική" μεταβλητότητα.

Σε ένα σενάριο, ο Opec+ θα μπορούσε να αποφασίσει να μην κάνει τίποτα και να περιορίσει περαιτέρω την αγορά, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερες τιμές. Από την άλλη πλευρά, αν ο Opec+ εκτιμήσει λανθασμένα τον χρόνο και το μέγεθος των απελευθερώσεων της προσφοράς, "μπορεί να έχουμε τιμές 30 δολάρια χαμηλότερα από εκεί που βρισκόμαστε τώρα", είπε.