Η υπερπροσφορά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας προκαλεί ανακατατάξεις στην κινεζική βιομηχανία. Σε συνδυασμό με την ευρύτερα πτωτική τάση στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας που παρατηρήθηκε το 2023 και συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του 2024, η εγχώρια αγορά ηλιακής ενέργειας φαίνεται να βρίσκεται σε περιδίνηση. Πρώτο “θύμα” 

ο γίγαντας στην παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, Longi Green Energy Technology. Η Longi είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες σε αξία ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας στην Κίνα, καθώς και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών πάνελ παγκοσμίως.

Προ ολίγων ημερών, η Longi ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, απολύοντας το 5% του συνολικού της ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή περίπου 4000 εργαζομένους. Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση σε μία σειρά δημοσιευμάτων από αμερικανικά μέσα που ανάφεραν ότι η επιχείρηση σχεδιάζει περικοπές της τάξης του 30%. Παρότι η τελική ανακοίνωση αφορούσε έναν πολύ μικρότερο αριθμό απολύσεων, οι αντιδράσεις στην Κίνα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο ήταν έντονες. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσχερής καθώς αυτές οι μειώσεις προσωπικού θα υλοποιηθούν σε μία περίοδο ανακατατάξεων για την κινεζική βιομηχανία, καθώς και εντεινόμενης ανησυχίας για την κινεζική οικονομία ευρύτερα.

Το πρόβλημα της Longi δεν είναι μεμονωμένο αλλά συνδέεται με την υπερπροσφορά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Η Κίνα κατέχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στην ηλιακή ενέργεια, παράγοντας το 80% των απαραίτητων εξαρτημάτων παγκοσμίως. Αυτή η πρωτοκαθεδρία δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής του Πεκίνου, με την κινεζική ηγεσία να θέτει ως στρατηγική προτεραιότητα το κομμάτι της ενέργειας. Μόνο για το 2023, η Κίνα επένδυσε 130 δις δολάρια στην ηλιακή βιομηχανία, κάτι που αναμένεται να εξασφαλίσει την υπεροχή της σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές όπως η Ινδία, η Νοτιοανατολική Ασία, οι ΗΠΑ, και η Ευρώπη.

Στο διάγραμμα: Η δυνητική παραγωγική δυναμικότητα φωτοβολταϊκών πάνελ ανά περιοχή (Κίνα, Ινδία, Νοτιοανατολική Ασία, ΗΠΑ, Ευρώπη, υπόλοιπος κόσμος). Πηγή: Wood Mackenzie.

Η ίδια η Longi αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην καινοτομία, έχοντας σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ αποδοτικότητας της ηλιακής ενέργειας 15 φορές από το 2021. Πιο πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε ότι η Longi άγγιξε το 33,9% στη μετατροπή ενέργειας χάρη στα φωτοβολταϊκά από περοβσκίτη και σιλικόνη. Εντούτοις, οι συνεχείς καινοτομίες και η αυξανόμενη παραγωγικότητα οδήγησαν σε φαινόμενα υπερβολικής προσφοράς, με τη ζήτηση να παραμένει μειωμένη. Για παράδειγμα, η κινεζική βιομηχανία φωτοβολταϊκών είχε δυνητική ισχύ 1000 GW εντός και εκτός Κίνας, ενώ η εγχώρια κινεζική αγορά χρειάζεται επιπλέον 280-320 GW εγκατεστημένης ισχύος ανά έτος μέχρι το 2030 για να υλοποιήσει τους ήδη φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Οι επιχειρηματικές δυσκολίες της Longi φέρνουν σε δύσκολη θέση και τον ιδρυτή της εταιρείας, τον κινέζο δισεκατομμυριούχο Li Zhenguo. Ο Li ίδρυσε την εταιρεία το 2000 και έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαίνουσες μορφές στην ηλιακή βιομηχανία, έχοντας έντονη παρουσία σε αρκετές επιχειρηματικές και πολιτικές εκδηλώσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, υπονομεύουν τον ρόλο του ως προνομιακού συνομιλητή της κινεζικής ηγεσίας. Για το Πεκίνο, η διατήρηση μίας αισιόδοξης εικόνας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης θεωρείται υψίστης σημασίας προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν κοινωνική δυσαρέσκεια.

Πέραν αυτού, η συνεχής επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και των κινεζικών παραγωγών προϊόντων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση από την άλλη, σημαίνουν ότι η Longi ενδέχεται να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα εμπόδια στον τομέα των εξαγωγών. Πρόσφατα, ο Dennis She, Αντιπρόεδρος της Longi, προειδοποίησε τις δυτικές αγορές ότι το μέλλον της πράσινης μετάβασης στη Δύση θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο αν οι δυτικές ηγεσίες θέσουν εμπόδια στους κινέζους κατασκευαστές, καθώς οι τιμές των ηλιακών πάνελ θα διπλασιαστούν.

Σε γενικές γραμμές, οι περικοπές της Longi είναι ακόμα ένα σημάδι των ανακατατάξεων που προβλέπουν οι αναλυτές για την κινεζική βιομηχανία, ειδικά στον ευρύτερο τομέα της πράσινης μετάβασης. Μένει να φανεί αν οι κινεζικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες διεθνείς συνθήκες. Με τους διεθνείς παρατηρητές να προειδοποιούν πως η κινεζική εκβιομηχάνιση έχει πλέον φτάσει σε τέλμα, το Πεκίνο θα χρειαστεί να στραφεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.